Nagyvilág

Lehallgatták a köztársasági elnököt Belgrádban

telefon (telefon, lehallgatás, )
telefon (telefon, lehallgatás, )

Ha bebizonyosodik a vád, repül a komplett rendőri vezetés.

Ivica Dacic szerb kormányfő és belügyminiszter fogadkozik, hogy a teljes rendőri vezetést leváltja, őrizetbe véteti és bíróság elé állíttatja, amennyiben kiderül, hogy a rendőrség felelős Tomislav Nikolic államfő és Aleksandar Vucic miniszterelnök-helyettes telefonjának a lehallgatásáért.


Ivica Dacic

Dacic a Blic című napilapnak szombaton adott interjúban arról is beszélt: kezdeményezni fogja a vonatkozó jogszabályok módosítását, hogy szorosabb polgári ellenőrzés alá kerüljön a rendőrség munkája. Ismét cáfolta, hogy neki – belügyminiszterként – bármi köze volt a történtekhez. Mint mondta: a törvény értelmében a rendőrséget a rendőrfőkapitány irányítja, a miniszternek  nem feladata a rendőrségi akciók végrehajtásának jóváhagyása, a lehallgatások és megfigyeléseket engedélyezése. Ezekhez a beleegyezése sem szükséges.

A lehallgatási botrány a héten pattant ki. A média Rodoljub Milovicot, a bűnügyi rendőrség igazgatóját teszi felelőssé a történtekért, ugyanis az ő utasítására kérték el a hatóságok a telefontársaságtól Vucic híváslistáját. Vucic azt gyanítja, hogy az ügy mögött a rendőrséggel jó kapcsolatot ápoló szerb üzletemberek állnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik