Nagyvilág

Orbánt támadja a Washington Post

Kemény hangú cikkben bírálja az Orbán-kormányt a Washington Post. A lap Fehéroroszországhoz hasonlítja Magyarországot.

A jobboldali nacionalista kormány támadást indított a demokratikus kormányzati rendszer ellen – írja szerkesztőségi cikkében a keddi Washington Post. A tekintélyes amerikai napilap az orosz és fehérorosz autokratikus rezsimekhez hasonlítja Orbán Viktor kormányát.

A cikk felhívja a figyelmet arra, hogy – mint fogalmaznak – „egy potenciálisan mélyebb kihívás fejlődik Közép-Európában, a szovjet blokk egykori országában, Magyarországon, amely most a NATO és az Európai Unió tagja”. Hozzáteszik: Magyarország még mindig a forintot használja és a fizetésképtelenség határán billeg.

A Washington Post szerint azonban ennél nagyobb probléma, hogy a “jobboldali nacionalista” kormány támadást indított a demokratikus kormányzati rendszer ellen. A lap szerint a magyar kormány arra használta a kétharmados többségét, hogy új alkotmányt nyomjon át a parlamenten, valamint egy sor olyan törvényt, amelyek elsöprő erőt adnak a kormánynak ezen területek fölött. Az amerikai lap a jelenlegi kormányzást az olyan autokratikus rezsimekhez hasonlítja, mint Oroszország vagy Fehéroroszország.

A cikk kitér az új egyházügyi törvényre is, kiemelve, hogy mindössze 14 egyház kapta meg a hivatalos elismerést, így elvesztette az adómenetes státuszát például a metodista egyház, több zsidó gyülekezet és az összes muszlim csoportosulás. De beszámolnak a Klubrádióról és a jegybanktörvényről is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik