Nagyvilág

Izraelt nem zavarja a magyar-arab barátkozás

Izraelt nem zavarja a magyar nyitás az arab világ felé - mondta Izrael új, magyarországi nagykövete, Illan Mor. A zsidó állam továbbá támogatja Magyarország törekvését az ENSZ-BT nem állandó tagságára.

Egy héttel azután, hogy a köztársasági elnöknek átadta megbízólevelét, a sajtó elõtt is bemutatkozott Ilan Mor, Izrael új, magyarországi nagykövete. Az 56 éves diplomata, aki Aliza bin-Noun nagykövetasszonyt követi posztján, megjárta Libéria, Kína és Németország követségi intézményeit is, általában nagykövet-helyettesi szinten. Vezette az izraeli külügyminisztérium tömegpusztító fegyverekkel és terrorizmus terjedésével foglalkozó stratégiai részlegét, legutóbbi beosztásában pedig az izraeli hadsereg stratégiai osztályán végzett külpolitikai tanácsadói munkát.

Bár az izraeli-magyar diplomáciai kapcsolat a rendszerváltás óta baráti és kiegyensúlyozott, a térségben az arab tavasz óta uralkodó turbulenciák, a palesztinok ENSZ-tagságáról várható szavazás, valamint a Magyarország ENSZ biztonsági tanácsi tagsága melletti lobbi mindenképpen ellátják tennivalóval az újonnan érkezett nagykövetet.

Az új nagykövet a török flottillával, az izraeli-palesztin konfliktussal és az arab tavasszal kapcsolatos hivatalos izraeli állásponton kívül ugyanakkor kifejezte például mély szimpátiáját az Izraelben a nyáron lezajlott, sokszor több százezres lélekszámú tüntetések iránt is. Ezeknek a demonstrációknak az elsõrendû mondanivalója az Izraelben egyre gyorsabban szélesedõ szociális szakadék (szegények és gazdagok közti különbség), valamint a lakbér és a megélhetési költségek folyamatos emelkedése elleni fellépés volt.

Lapunknak arra a kérdésére, hogy vajon feladata a magyar kormány befolyásolása az ENSZ-szavazat kérdésében vagy éppen az ‘Igen’ szavazat esetére tervezett kármentés, a nagykövet úgy nyilatkozott, Magyarország kétségkívül helyes döntést hoz majd, a szavazásig hátralevõ heteket pedig a lehetõségek idõszakának nevezte.

Kiemelte, hogy Magyarország számíthat Izrael támogatására a ENSZ Biztonsági Tanácsának nem állandó székéért folytatott versengésben. Arra a kérdésre, hogy ez a támogatás vajon manifesztálódhat-e egy Magyarország javára leadott igen szavazatban a másik két esélyes, de fõleg a szintén keresztény Szlovéniával szemben (a harmadik versenyzõ, Azerbajdzsán muzulmán ország), a nagykövet megismételte, Magyarország számíthat a kérdésben Izrael támogatására.

Arra a kérdésünkre, hogy a magyar külpolitika keletre, többek között az arab világ felé való nyitása milyen hatással lehet a magyar-izraeli viszonyra a nagykövet úgy válaszolt, egyáltalán nem szükségszerû, hogy ez bármelyik fél számára hátrányos fejlemény legyen. Bár Izraelnek nincsenek diplomáciai kapcsolatai az iszlám legszigorúbb, wahabita irányzata alapján törvénykezõ és mûködõ arabok államával, ugyanakkor az öböl menti országoknak legalább annyira kellemetlen Irán regionális hatalmi politikája, mint a zsidó állam számára, ezért a magyar közeledés nem befolyásolja az izraeli-magyar viszonyt – mondta a nagykövet.

Illan Mor nem tart Izrael elszigetelõdésétõl. Kifejtette, Törökország nem veszett el, csupán a térségben betöltött szerepét kívánja felértékelni aktutális külpolitikájával, mely jelenleg Izrael számára jelent negatív következményeket. Egyiptommal pedig továbbra is érvényben van a békeszerzõdés, de azt nem tagadta, hogy az arab tavasz miatt bekövetkezõ rezsimváltások által generált instabilitás nem túl pozitív jelenség a zsidó állam számára. Hozzátette, Izrael jelenleg annyit tehet, hogy egy helyben marad és figyel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik