Nagyvilág

Szorul a hurok Kadhafi körül

A líbiai átmeneti kormány közölte, hogy fegyveresei közelítenek Moammer el-Kadhafi megmaradt bástyáihoz.

Bár a NATO támogatta Átmeneti Nemzeti Tanács vezetője többször is elmondta, hogy a vérontás elkerülésére hagynak egy hetet Kadhafi erőinek arra, hogy megadják magukat, de az új vezetés fegyveresei két fontos város közelében már készek a támadásra.

Kadhafi egyik szóvivője kijelentette viszont, hogy szóba sem jöhet a megadás, hozzátéve, hogy a legjelentősebb törzsi vezetők továbbra is lojálisak Kadhafihoz.

Az ÁNT egyik szóvivője Bani-Valid város közelében nyilatkozott. A sivatagban lévő Bani-Valid Líbia legnagyobb törzsének hátországa. Mint mondta, türelmük fogytán, ezért hamarosan kezdik a támadást. Kadhafi szülővárosa, Szirt mellett is hasonló türelmetlenség tapasztalható a volt felkelők körében.

Közben Kuba bejelentette, hogy visszahívja líbiai nagykövetét, megszünteti tripoli diplomáciai képviseletét, és megismételte, hogy nem ismeri el az lázadók átmeneti kormányát. Elítélte a NATO katonai beavatkozását, amely hozzájárult Kadhafi hatalmának megdöntéséhez, és “több ezer” civil halálát okozta. Kuba szerint a NATO líbiai “viselkedése” olyan körülményeket teremthet Szíriában, amely ott is külföldi katonai beavatkozáshoz vezethet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik