Nagyvilág

Szakadás a Kadhafi-klánban

Ellenállásra buzdítja a Moammer Kadhafihoz hû erõket a bukott líbiai vezetõ egyik fia. Egyik testvére megadná magát, a család több tagja külföldre menekült. Bemutatjuk a Kadhafi-családfát.

A “patkányokkal szembeni ellenállásra” buzdította hangüzenetében a bukott rezsim híveit Moammer Kadhafi legbefolyásosabb fia. Szaif al-Iszlám arra figyelmeztette az apja szülõvárosát, Szirtet támadókat, hogy 20 ezer, harcra elszánt fegyveresre kell számítaniuk. “Tripoli egyik külvárosából szólok hozzátok, továbbra is itt vagyunk, az ellenállás folytatódik, közel a gyõzelem” – üzente Szaif al-Iszlám damaszkuszi székhelyû Arrai arab televízión keresztül.

Abdel Hafiz Goga, a líbiai Átmenetei Nemzeti Tanács (ÁNT) alelnöke erre úgy reagált, hogy Szaif al-Iszlám “az álmok világában” él. Mint mondta, valóban közel a gyõzelem, de a február 17-i forradalom (vagyis a felkelés) gyõzelme.

Ellentmondó nyilatkozatok

Közben ellentmondó hírek érkeznek arról, hogy Moammer Kadhafi harmadik legidõsebb fia, Szaadi hajlandó-e megadni magát. A CNN amerikai hírtévé szerint valóban jelezte a felkelõknek, hogy hajlandó tárgyalni, de tegnap egy levelében már azt írta, hogy errõl szó sincs. Magyarázatként hozzáfûzte, hogy a felkelõk ezreket öltek meg és romba döntötték az országot.

Ezután viszont az al-Arabíja televíziónak azt nyilatkozta, hogy kész megadni magát, ha ezzel elõsegíti a vérontás leállítását. A felkelõket “testvéreknek” nevezte, és úgy vélte: “azzal nincs problémánk, hogy õk vannak hatalmon.” Elemzõk szerint Szaadi ellentmondó kijelentései arra mutatnak, hogy a Kadhafi-klánon belül nézeteltérések támadtak, és megbomlott a család egysége.

A Kadhafi-család

Moammer Kadhafinak két feleségtõl összesen nyolc gyermeke született. Legidõsebb fia Mohammed néhány napja Algériába menekült. Amiikor a felkelõk 10 napja elfoglalták a fõvárost, Tripolit, házi õrizetbe került, de a kormánykatonák kiszabadították. A líbiai vezetõ elsõ házasságából született fiú nem játszott politikai szerepet a Kadhafi-rendszer életében. A líbiai olimpiai bizottság vezetõje és az állami telekommunikációs vállalat elnöke volt.

Fotó: MTI / EPA

Fotó: MTI / EPA

A családban Moammer Kadhafi második legidõsebb fiát, Szaif al-Iszlámot tartják a legbefolyásosabbnak, annak ellenére, hogy azt mondta: nem akarja megörökölni a hatalmát apjától. 2006-ban apja kritizálása miatt két évre elhagyta az országot. Ellene elfogatóparancsot adott ki júniusban a hágai Nemzetközi Büntetõbíróság, csakúgy mint apja és Abdullah asz-Szenuszi titkosszolgálati fõnök ellen. Mindhármukat azzal vádolják, hogy a rendszerellenes tiltakozások elsõ napjaiban az õ utasításaikra a rendfenntartók több száz civilt megöltek, illetve megsebesítettek.
Szaif al-Iszlám a múlt héten meglepetésre, éljenzõ hívei társaságában bukkant fel Tripoliban, jóllehet a fõvárosba bevonuló kormányellenes lázadók azt állították, hogy õrizetbe vették.

Fotó: MTI / EPA

Fotó: MTI / EPA

A harmadik legidõsebb fiú, Szaadi már Moammer Kadhafi második házasságából származik. Az egykori futballista a nemzeti válogatott mezét is viselhette, és több olasz csapatban is rövid karriert futott be az elsõ osztályban. Késõbb a nemzeti labdarúgó csapat szövetségi kapitánya volt, majd a Líbiai Labdarúgó Szövetséget vezette. Ezután pályát váltott: a filmiparban dolgozott, állítólag 100 millió dollárt fektetett egy filmes alapba.

Fotó: MTI / EPA

Fotó: MTI / EPA


Fotó: Wikipedia

Fotó: Wikipedia

Öccse, Mutasszim jóval komolyabb szerepet játszott a Kadhafi-birodalomban, apja belsõ köréhez tartozott. Nemzetbiztonsági tanácsadó volt, és alezredesként szolgált a líbiai hadseregben. Állítólag néhány éve puccsot kísérelt meg apja ellen, de Kadhafi megbocsátott neki. WikiLeaks-dokumentumok szerint komoly feszültség van Mutasszim és Szaif al-Iszlám között: utóbbi sérelmezte, hogy apja Mutasszimot tartja maga mellett bizalmasaként.

Az ötödik Kadhafi-fiú, Hannibál szintén Algériába menekült, miután a felkelõk elfoglalták Tripolit. Neki a gazdaságban jutott nagyobb szerep: a líbiai tengeri fuvarozási vállalatnál dolgozott, és így az ország olajexportját felügyelhette. Több erõszakos incidenssel vált hírhedtté. 2005-ben Párizsban azzal gyanúsították, hogy megverte terhes barátnõjét, 2008-ban pedig Genfben vették õrizetbe a párt, mert erõszakosan viselkedtek a szolgáikkal. Az óvadék kifizetése után Kadhafi bojkottot hirdetett a svájci termékekkel szemben, és hazahívta Svájcból a diplomatáit.

Fotó: MTI / EPA

Fotó: MTI / EPA


Fotó: MTI / EPA

Fotó: MTI / EPA

A líbiai kormány közlése szerint a a hatodik Kadhafi-fiú, Szaif al-Arab meghalt, amikor a NATO áprilisban légicsapást hajtott végre a líbiai vezetõ fõhadiszállása ellen áprilisban. Szaif al -Arabról keveset lehet tudni. Münchenben tanult, és csupán azzal hívta föl a figyelmet, hogy 2008-ban megbüntették, mert gyorsan hajtott Ferrarijával.

A legkisebb fiútestvér a leghírhedtebb a családban: Hamisz az apjához hû hadsereg egyik elitalakulatának a parancsnoka volt. Az orosz katonai akadémiákon végzett rendõrtiszt légvédelmi gépágyúkkal lövette a tripoli tüntetõket februárban, és rakétákkal bombázta Miszráta lakónegyedeit. A napokban több mint 50 halottat találtak egy tömegsírban alakulatainak bázisánál Tripoli közelében. A felkelõk azt állítják, hogy szombaton megölték Hamiszt egy ütközetben.

Fotó: MTI / EPA

Fotó: MTI / EPA

Kadhafi egyetlen leánya, Áisa két testvérével együtt Algériába szökött, és ott egy lánynak adott életet. A 34 éves jogász egykor Szaddám Huszein védõügyvédje volt. Apja unokatestvérhez ment férjhez. WikiLeaks-források szerint apja családi kémként használja: Áisa feladata volt, hogy szemmel tartsa bátyjait.

Fotó: MTI / EPA

Fotó: MTI / EPA

Ajánlott videó

Olvasói sztorik