Nagyvilág

Hazahozzák a sérült magyar katonákat

A műtét után szállítható állapotba került az Afganisztánban életveszélyes sérüléseket szenvedett magyar katona, így szerda éjszaka mind a négy sérültet hazahozzák.

Kovács József vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokságának parancsnoka tájékoztatása szerint a két elhunyt katona holttestét később – valószínűleg a hét végén – tudják hazaszállítani. A hősi halottá nyilvánított Dálnoki András szakaszvezető és Róth Orsolya őrmester temetésének helyéről és idejéről a családtagok kérését figyelembe véve döntenek.

Róth Orsolya családját már kedden meglátogatták szolgálati helyének, a debreceni 5. számú Bocskai István Lövészdandárnak, valamint az összhaderőnemi parancsnokságnak a képviselői. Orvos és pszichológus segít nekik a tragédia feldolgozásában, és a honvédség is folyamatosan tartja velük a kapcsolatot. A továbbiakban is mindenben segíteni fogják a hozzátartozókat – mondta a vezérőrnagy.

Kovács József közölte, hogy a baleset körülményeinek felderítésére a német katonai rendőrség folytatja le a helyszíni vizsgálatot. Várhatóan a hétvégére fejeződik be, és a jövő hétre Magyarországon is rendelkezésre állnak majd az iratok. Ezek után – kötelezően – a magyar katonai ügyészség is vizsgálatot folytat az ügyben.

Kedden Mazari-Sarifból tartott Puli-Humriba egy magyar katonai konvoj. A mellékútról az öt járműből álló konvoj elé hajtott egy afgán jármű, és a magyar katonák járműoszlopa balról előzni kezdte. A konvoj harmadik gépjárműve egy M-RAP MaxxPro típusú speciális, aknák elleni védelemmel ellátott páncélozott személyszállító gépjármű volt, amelynek vezetője eddig ismeretlen okból balra rántotta a kormányt, ezért a jármű az útpadkán megperdült és felborult.

A balesetben Dálnoki András szakaszvezető, toronylövész, valamint Róth Orsolya őrmester, a jármű parancsnoka vesztette életét. A gépjármű sofőrje, egy szakaszvezető válságos állapotban került kórházba. Egy katona súlyos, nem életveszélyes, két társuk könnyebb sérüléseket szenvedett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik