Nagyvilág

Misszió indul Líbiában

Az Afrikai Unió (AU) államfői szintű közvetítő missziót kezd a líbiai konfliktusban - erősítette meg a dél-afrikai külügyminisztérium.

A pánafrikai szervezet magas rangú küldöttsége a tervek szerint vasárnap Tripoliban Moammer Kadhafi líbiai vezetővel, majd még aznap Bengáziba utazva hétfőig a felkelők képviselőivel is tárgyalni akar.

Céljuk egy azonnali tűzszünet nyélbe ütése, s az, hogy politikai párbeszédet indítsanak a szemben álló felek között.
Jacob Zuma dél-afrikai elnök és az AU eseti bizottságának többi tagja – a Kongói Demokratikus Köztársaság, Mali, Mauritánia és Uganda államfője – szombaton a nyugat-afrikai Mauritániában találkoznak, s onnan indulnak tovább Líbiába – adta tudtul a dél-afrikai külügyminisztérium.

A Kadhafival való találkozójukhoz a NATO is “zöld jelzést” adott.
Az Afrikai Unió közvetítői valójában már márciusban Líbiába akartak utazni. Tervüket azonban feladni kényszerültek azután, hogy a nyugati hatalmak az ENSZ Biztonsági Tanácsának jóváhagyásával hozzáláttak, hogy katonai erővel repüléstilalmi övezetet létesítsenek az észak-afrikai ország felett.
Az AU elnöksége elítélte a külföldi katonai erők líbiai és az elefántcsontparti beavatkozását, s annak elismerését követelte, hogy Afrikának jogában áll saját ügyeit önállóan rendezni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik