Nagyvilág

Az USA nem kér Kadhafi tűzszünetéből

Hillary Clinton amerikai külügyminiszter elutasította szerdán Moammer Kadhafinak a Barack Obama elnökhöz intézett tűzszüneti kérelmét.

“Nem hiszem, hogy titok lenne, mi most az elvárás Kadhafi úrral szemben” – jelentette ki Clinton. – “Minél előbb eleget tesz ennek, és véget ér a vérontás, annál jobb lesz mindenkinek” – tette hozzá.

Az amerikai diplomácia vezetője leszögezte, hogy Kadhafinak tűzszünetet kell hidetnie, vissza kell vonnia csapatait az elfoglalt városokból, valamint távoznia kell a hatalomból és Líbiából is. Moammer Kadhafi szerdán egy háromoldalas levélben kérte Obamát, hogy állítsa le az “egy fejlődő ország kis népe ellen vívott igazságtalan háborút”. A líbiai vezető a világbéke szolgálatára, az amerikai és a líbiai nép barátságára, a terrorizmus elleni gazdasági és biztonsági együttműködésre kérte Obamát, és arra, hogy “örökre tartsa távol a NATO-t a líbiai ügytől”.

Kadhafi azt írta, hogy hazájának inkább erkölcsi, mint fizikai értelemben ártott a NATO hadművelete és hogy egy demokratikus társadalmat nem lehet rakétákkal és repülőgépekkel felépíteni. A líbiai vezető megismételte azt az állítását, hogy ellenségei az al-Kaida terrorszervezet tagjai.

Az önmagát “a forradalom vezetőjének” tituláló líbiai diktátor reményét fejezte ki, hogy az amerikai elnöknek 2012-ben sikerül majd újraválasztatnia magát, és hangoztatta, hogy nem táplál ellenérzéseket vele szemben. Washingtonban egyébként szerdán nyilvánosságra került, hogy Curt Weldon volt republikánus képviselő, aki korábban nem egyszer szerzett kínos perceket az amerikai diplomáciának önfejű külpolitikai kezdeményezéseivel, jelenleg Tripoliban tárgyal, s megpróbálja rávenni Kadhafit a távozásra.

Tűzszünetet kért az ENSZ is

Az ENSZ azzal a kéréssel fordult szerda este Moammer Kadhafi líbiai vezető Miszrátát ostromló erőihez és a várost védő felkelőkhöz, hogy tartsanak tűzszünetet, amely alatt ki tudnák menekíteni onnét a sebesülteket, illetve a lakosság elhagyhatná a várost.A miszrátai lakosságnak nagy szüksége van élelemre, ivóvízre, orvosságra és egészségügyi felszerelésre – mondta Valerie Amos, az ENSZ főtitkárának emberiességi ügyekben illetékes helyettese. A világszervezet készen áll ellátásukra – tette hozzá.

A Tripolitól 215 kilométerrel keletre lévő Miszrátában szinte a polgárháború kezdete óta, 40 napja folynak a harcok. Az ENSZ szerint a városban néhány ezren maradtak abból a 300 ezerből, ahányan a harcok előtt éltek ott. A sebesültek száma több száz lehet.

Elszökött egy líbiai exminiszter

A líbiai kormányerők által ostromlott Miszrátából Máltára szökött az egykori líbiai energiaügyi miniszter – közölték csütörtökön Vallettában. A külügyminisztérium tájékoztatása szerint Omar Fathi bin Satván egy halászhajón érkezett a szigetországba múlt hét péntekén, de ottlétét eddig titokban tartották. Satván szolgált ipari miniszterként, elnöke volt a líbiai-máltai bilaterális bizottságnak, majd 2007-ben távozott a kormányból.

AJÁNLOTT LINKEK:

Milliárdos kalanddá nőheti ki magát az Odüsszeia Hajnala (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik