Nagyvilág

Robbanástól tartanak a fukushimai erőműben

Várhatóan nitrogént tölt a megsérült japán atomerőmű egyes reaktorába a létesítmény üzemeltetője, hogy elkerülje a felgyülemlett hidrogén újabb berobbanását. A Fukushima-1-et üzemeltető japán cég bejelentette szerdán, hogy sikerült megállítani az erősen radioaktív víz tengerbe szivárgását. A szakértők szerint azonban nem csak egy rés lehet.

Az atomerőmű szakemberei aggódnak amiatt, hogy a reaktorban valószínűleg még mindig hidrogén képződik, amely berobbanhat, ha kapcsolatba lép a levegőben lévő oxigénnel.

A nitrogént várhatóan szerdán kezdik pumpálni az egyes reaktorba, s a művelet napokig eltarthat. Hidrogénrobbanások súlyos károkat okoztak a március 11-i földrengés és szökőár miatt a Fukushima-1 atomerőmű két reaktorának külső épületében, de a reaktormagok nem sérültek meg.

Betömték a rést

Az atomerőművet üzemeltető japán cég bejelentette szerdán, hogy sikerült megállítani az erősen radioaktív víz tengerbe szivárgását a második reaktor kábelalagútjából, ami jelentős eredmény a katasztrófa elhárításáért vívott küzdelemben. “A szivárgás tegnap lelassult, miután 1500 liter folyékony üveget (vízüveg, nátrium-szilikát) és szilárdító anyagot fecskendeztünk be (a kábelalagút falán keletkezett résbe és az alatta lévő fal repedéseibe)” – közölte a Tepco szóvivője.

A mérnökök korábban fűrészporral, újságpapír-őrleménnyel és betonnal is próbálkoztak a rések betömésére.

A Tepco kedden az április 2-án vett minták vizsgálata alapján közölte: a 131-es jódizotóp koncentrációja a szivárgó vízben köbcentiméterenként 300 ezer becquerel. Két nappal később a mért érték a határérték 5 milliószorosára esett vissza. A méréseket a szivárgáshoz közelebbi helyen végezték, mint korábban, és a magas érték nem jelenti feltétlenül a sugárszennyezés mértékének romlását. Más, az erőműtől több száz méterrel távolabb vett mintákban mindössze a határérték ezerszeresét találták.

Szakértők szerint a sugárzás gyorsan szétoszlik az óceánban, de nem tudni, hogy a nagy mennyiségű sugárszennyezésnek milyen hatása lesz.

Kedden folytatódott a tartályokban lévő 11 ezer ötszáz tonnányi, enyhén sugárszennyezett víz tengerbe eresztése. A Tepco által hétfőn megkezdett és öt napra tervezett műveletre azért van szükség, mert helyet kell csinálni a megsérült reaktorokban – különösen a kettes számúban – felgyülemlett erősen radioaktív víznek.

Más repedéseket után kutatnak

A megsérült japán atomerőműnél a repedés betömésével nem oldódott meg teljesen a probléma, mert más helyeken is lehetnek lyukak, amelyeken keresztül sugárszennyezett víz kerül az óceánba – közölte szerdán a japán atomipar-biztonsági ügynökség.

A tengervíz sugárszennyezettsége oly nagy, hogy azt nem lehet megmagyarázni egyetlen szivárgással. A hivatal ezért arra utasította a Fukushima-1 atomerőművet üzemeltető japán céget, hogy folytassa a kutatást más repedések után.

Közben döntést született arról, hogy az atomerőműhöz vontatnak egy hatalmas, 136 méter hosszú, 46 méter széles úszó platformot, hogy átszivattyúzzák tartályaiba a megsérült reaktorokban és a hozzá kapcsolódó létesítményekben felgyülemlett több tízezer tonna erősen radioaktív vizet.

Orosz atomtudósok nyugalomra intenek

A Távol-Keleten nincs veszély a Fukushima miatt, a sugárzás a normának megfelelő, és orosz atomtudósok szerint az erőműből a tengerbe szivárgó sugárszennyezett víz miatt sincs ok az aggodalomra. A rendkívüli helyzetek minisztériuma minden nap, moszkvai idő szerint reggel közzéteszi a térségben mért adatokat, s ezek szerdán is a megszokott értékeket mutatták.

A Komszomolszkaja Pravda című lap a tengerbe folyó sugárszennyezett víz ügyében megkérdezte Rafael Arutyunjant, a nukleáris energetika biztonságos fejlesztésének problémáival foglalkozó intézet igazgatóhelyettesét, aki elmondta: a tengerben mindig volt, és lesz is radioaktivitás, a megengedett értékek messze vannak a veszélyestől, és egyelőre messze nem mutatkozik olyan koncentráció, hogy az veszélyes lehetne az emberre.

Évekig eltarthat a törmelék elhordása

Becslések szerint csaknem 25 millió tonna törmeléket hagyott maga után a földrengés és a szökőár Japánban – összesítették szerdán a romok eltakarításával foglalkozó hivatalok.

Az összesítés csak három japán prefektúrára – Miagira, Fukshimára és Ivatéra – vonatkozik, ráadásul nem számoltak a megrongálódott gépkocsikkal és a partra sodort hajókkal. Szakemberek szerint a törmelék és a romok eltakarítása több évet vehet igénybe. Az ezzel járó költségeket várhatóan teljes egészében a japán kormány állja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik