Nagyvilág

Tripoli körzetét támadta a koalíciós légierő

A nemzetközi koalíció légiereje a líbiai főváros keleti részében lévő magaslatra mért csapást - jelentette hétfő este az al-Dzsazíra és az al-Arabíja arab hírtévé.

Más források szerint a Tripolitól alig 30 kilométerre fekvő Tádzsúrában kilenc robbanás hallatszott hétfőn este. Erről szemtanúk számoltak be az AFP francia hírügynökségnek, azt hangsúlyozva: olyan nagy erejűek voltak a detonációk, hogy azok csak légitámadástól származhattak.

A Jana líbiai állami hírügynökség szerint a Moammer Kadhafihoz hű erőket támadás érte hétfő este “a nyugati agresszorok és gyarmatosítók” részéről a központi fekvésű Mezdánál és az északnyugati Garjánnál is. Mindkét körzetben líbiai légibázisok találhatóak, de a Jana szerint “polgári és katonai célpontokra” mért csapást a nyugati légierő. A líbiai állami tévé véres képsorokat mutatott a mezdai kórházból, amelynek ablakai be voltak törve, feltételezhetően a detonációk következtében.

A Pentagonban hétfőn tartott sajtóértekezletén William E. Gortney altengernagy, az egyesített vezérkar igazgatója újólag cáfolta, hogy a koalíciós erők légicsapásainak polgári áldozatai lennének Líbiában. Kitért arra, hogy március 18. óta összesen 199 Tomahawk manőverező robotrepülőgéppel támadtak líbiai célpontokat. Az utóbbi 24 órában pedig a Kadhafihoz hű erők parancsnoki állásait támadták a nyugati harci gépek. Gortney megerősítette, hogy az Egyesült Államok “nem nyújt semmiféle közvetlen segítséget” a líbiai ellenzéknek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik