Nagyvilág

Tűzszünet Líbiában

A civil áldozatokra hivatkozva utasították a katonaságot, hogy tartsák be a tűzszünetet. Összefoglaló.

Sajtóhírek szerint a rezsim utasította a katonákat, hogy tartsák be a tűzszünetet. Korábban azt jelentették: heves tüzeket észleltek Tripoli légvédelmi ágyúiból, elképzelhető, hogy megindultak a külföldi légicsapások Kadhafi főhadiszállása ellen. Most úgy tűnik, az ágyúk leálltak, csend van. A kormány egyik szóvivője felszólította a katonákat, hogy tartsák be a csütörtökön kihirdetett tűzszünetet, amelyet akkor megszegtek. A közlemény a civil áldozatokra és a károkra hivatkozott. Korábban Kadhafi azt mondta, az utolsó emberig harcolnak, akár nők és gyerekek felfegyverzése árán. A mostani közlemény nem említi a vezetőt.

Az Egyesült Államok és szövetségesei létrehozták a légtérzárat Líbia felett, és megállították Moammer Kadhafi erőinek előrenyomulását Bengázinál – jelentette ki vasárnap az NBC televíziónak Mike Mullen tengernagy, az amerikai egyesített vezérkar főnöke. Mullen bejelentette, hogy az amerikaiak vezette légitámadás “kiiktatta” Kadhafi légvédelmét, csapást mért a repülőterekre és Kadhafinak a felkelők kelet-líbiai központját, Bengázit támadó erőire. Az amerikai vezéri főnök szerint a líbiai légierő egyetlen repülőgépe vagy helikoptere sem szállt fel az elmúlt napon. A berepülések hatóköre fokozatosan az ország nyugati részén található Tripoli felé tolódik majd el.

Mullen hangsúlyozta, hogy a nyugati katonai műveletek a BT-határozatnak megfelelően kizárólag a polgári lakosság védelmét és a humanitárius segélyakciók biztosítását célozzák és nem törekednek az ezredes több mint négy évtizedes uralmának megdöntésére. A tengernagy ugyanakkor, a CBS-nek nyilatkozva elismerte, hogy a nyugati katonai akció katonai patthelyzetet teremthet, s nem tudta megmondani, hogy meddig tarthat a beavatkozás. Szavai szerint a végjáték “nagyon bizonytalan”. Az NBC-nek úgy fogalmazott: Kadhafi még mindig hatalmon lehet, amikor a műveletek napok vagy hetek múlva véget érnek. Mullen szerint az Egyesült Államok néhány napon belül átengedheti az Odyssey Dawn (Hajnali odisszea) hadművelet vezetését. A Líbia elleni akcióban jelenleg Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország és Kanada vesz még részt. Az amerikaiak szerepe a későbbiekben a műveletek támogatására korlátozódik majd.

Az amerikai vezérkari főnök elmondása szerint Kadhafi élő pajzsokat alkalmaz egyes célpontok védelménél, de mint mondta, nem látott olyan jelentést, amely szerint a légicsapásoknak civil áldozatai lettek volna. Az értesülései szerint Kadhafi nem adta jelét annak, hogy vegyi fegyverek bevetését tervezné. A Pentagon közölte, hogy a haditengerészet Growler típusú repülőgépei elektronikai támogatást nyújtottak a támadáshoz, amelyben részt vettek a tengerészgyalogságnak a Kearsarge partra szállító hajóról felszálló Harrier gépei is. Az amerikai sajtó a B-2-es, lopakodó bombázók bevetéséről is beszámolt. Egy amerikai katonai vezető szerint a kombinált támadás vasárnap napfelkelte után újabb, tengeri indítású Tomahawk manőverező robotrepülőgépekkel végrehajtott csapásokkal folytatódott, amelyeket precíziós vezérlésű légibombákkal végrehajtott művelet követett – jelentette Pogár Demeter, az MTI washingtoni tudósítója.

Hosszú háború

A tripoli külügyminisztérium szerint “Líbia, mint független ország és az ENSZ tagállama a Biztonsági Tanács sürgős összehívását kérte, miután Franciaország, Nagy-Britannia és az Egyesült Államok részéről agresszió érte”. A líbiai vezetés a békére és a nemzetközi biztonságra nézve fenyegetésnek minősítette a nyugatiak katonai hadműveletét. Hozzátették, hogy légicsapások értek több régiót az ország nyugati részén, áldozatokat szedtek a polgári lakosságból, károkat okoztak civil intézményekben, köztük országutakban, repülőterekben és kórházakban. Orvosi források 64, jobbára polgári áldozatról beszéltek. Tripoli közölte, hogy ezentúl semmisnek tekinti a Biztonsági Tanács 1973-as számú határozatát, és ezen túlmenően úgy döntött, hogy többé nem működik együtt az Európai Unióval az illegális bevándorlás elleni küzdelemben.

Moammer Kadhafi “hosszú háborút” ígért, és kijelentette, hogy az egész líbiai nép fegyvert ragad és győzni fog. “Végzünk minden árulóval és a keresztesek koalíciójának kollaboránsaival… Ez egy igazságtalan agresszió. Nem fogjuk elhagyni hazánkat, fel fogjuk szabadítani Líbiát” – nyilatkozott a líbiai vezető telefonon az állami televíziónak. Helyi lakosok beszámolója szerint a Kadhafi-erők vasárnap bevonultak a lázadók kezén lévő Miszráta központjába, és a tűzharcban sok ember meghalt. “Harc folyik a lázadók és Kadhafi erői között. A tankjaik Miszráta központjában vannak” – közölte a hírügynökséggel a lázadók egyik szóvivője, aki szerint “olyan sok az áldozat, hogy össze sem tudják számolni őket”. A várost napok óta ostromló erőket a nyugati szövetségesek éjszakai légicsapásai sem állították meg.

Szkeptikusok

Az Arab Liga főtitkára bírálta a légitámadásokat. “Ami Líbiában történik, eltér a repülési tilalmi övezet érvényre juttatásának céljától, és amit mi akarunk, az a civilek védelme, nem pedig még több civil bombázása – mondta Amr Músza, aki össze akarja hívni a liga rendkívüli ülését az arab világ, és elsősorban a líbiai helyzet megvitatására.

Oroszország felhívással fordult a Líbia elleni katonai akciókban részt vevő államokhoz, hogy kíméljék a lakosságot. Szüntessék be “az erőszak válogatás nélküli alkalmazását”, a nem katonai célpontokra mért csapásokat. “Megengedhetetlen, hogy az ENSZ BT határozatát olyan célok elérésére használják fel, amelyek meghaladják a határozatban foglaltak kereteit, amelyek csupán a civil lakosság védelmét irányozzák elő” – mondta a külügyminisztérium szóvivője.

Németország nem küld katonákat Líbiába, a Bundeswehr nem vesz részt semmifajta Líbia elleni katonai akcióban – erősítette meg Guido Westerwelle külügyminiszter. A brit kormány “jelen pillanatban nem foglalkozik” szárazföldi erők líbiai bevetésének gondolatával – közölték Londonban. Az egyiptomi hadsereg támogatja a BT Líbiáról szóló határozatát, de nem vesz részt egy Líbia elleni katonai műveletben és a repülési tilalom betartatásában sem. Kína sajnálkozását fejezte ki a Líbiára mért légicsapások miatt, Japán viszont támogatásáról biztosította a nyugati országok katonai műveletét. India sajnálkozását fejezte ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik