Nagyvilág

Kadhafi katonái Bengáziba menetelnek

Repülőgép bombázta Bengázi környékét szombat hajnalban - jelentette a helyszínről az AFP tudósítója.

A líbiai lázadók fellegvárának számító várostól délnyugatra két füstoszlopot láttak felszállni, és a városban két robbanást lehetett hallani. A Reuters az al-Dzsazíra hírtelevízió értesüléseire hivatkozva szintén arról számolt be, hogy Moammer Kadhafihoz hű vegyveres csapatok hatoltak be Bengáziba. A hírügynökség egy szemtanú elmondásaira alapozva közzétette, hogy Bengázi felett lelőttek egy vadászrepülőgépet.

Moamer Kadhafi erői és az ellene szövetkezett felkelők eközben egyaránt a másik felet vádolják azzal, hogy megszegte a pénteken kötött tűzszüneti megállapodást.

Moammer Kadhafi líbiai vezető csapatai megsértik az ENSZ BT határozatában szereplő tűzszünetet – közölte korábban Susan Rice amerikai ENSZ-nagykövet. A washingtoni nemzetbiztonsági tanács név nélkül nyilatkozó tisztségviselője hírszerzési adatokra hivatkozva szintén azt mondta, hogy Kadhafi erői folytatják előrenyomulásukat a felkelők központjának számító Bengázi felé.

Márpedig – mint szakértők rámutatnak – ha Kadhafi csapatai nem tartják be a BT-határozatot, akkor a nemzetközi közösség miden szükséges eszközt bevethet a polgári lakosság megvédésére. Ez a kitétel megnyitja az utat az esetleges légicsapások előtt.

Gerard Araud francia ENSZ-nagykövet a BBC-nek nyilatkozva azt közölte, hogy a szombati párizsi csúcsértekezlet után órákon belül megkezdődhet a líbiai katonai beavatkozás. Szombaton Párizsban az Európai Unió, az Afrikai Unió és az Arab Liga tart csúcstalálkozót Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár részvételével. A francia fél meghívása szerint az egynapos találkozón megvizsgálják a líbiai helyzetet és annak kezelését az ENSZ BT csütörtöki határozatának fényében.

Kadhafi eközben “durva gyarmatosításnak” minősítette az ENSZ BT döntését az afrikai ország feletti légtértilalmi övezet létrehozásáról. Szavairól az al-Dzsazíra arab hírtelevízió számolt be szombaton. “Ez durva gyarmatosítás. Ennek nincs semmiféle jogalapja. Mindennek súlyos következményei lesznek a Földköz-tenger térségére és Európára” – mondta Kadhafi.

Haled Hajim líbiai külügyminiszter-helyettes szombatra virradó éjszaka azt állította, hogy a felkelők megsértették a tűzszünetet, s al-Magrun térségében (Bengázitól mintegy 80 kilométerre) rátámadtak a kormánycsapatokra. “A hadsereg nem kezd semmilyen akciót ellenük, mert mi a magunk részéről nem akarjuk megsérteni a tűzszünetet” – mondta a politikus.

A fegyvernyugvás követelése a BT-határozat egyik fontos eleme volt, s a líbiai vezetés pénteken be is jelentette, hogy tűzszünetet léptet életbe. Azonban később mind a felkelők, mind az amerikai ENSZ-nagykövet azt állította, hogy a Kadhafi-párti erők ezt nem tartják be. A külügyminiszter-helyettes szerint a vádak és ellenvádak tisztázására minél előbb nemzetközi megfigyelőknek kellene jönniük Líbiába. A tripoli vezetés Kínát, Németországot, Máltát és Törökországot kérte fel megfigyelők küldésére, de a berlini vezetés ezt szombaton elutasította.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik