Nagyvilág

Órákon belül csapást mérnek Líbiára

A Líbia elleni csapásmérések "gyorsan, néhány órán belül megkezdődnek".

A bejelentéást péntek reggel közölte az RTL rádiónak Francois Baroin francia kormányszóvivő. A szóvivő azonban arra nem tért ki, hogy pontosan mikor, hogyan, milyen célpontok ellen és milyen formában kezdődik meg a támadás.

Leszögezte azt is: a katonai intervenció nem Líbia megszállását célozza, hanem a líbiai nép védelmét szolgálja, és lehetővé teszi neki, hogy utolsó leheletéig harcoljon szabadságáért és a Kadhafi-rezsim megdöntéséért.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa csütörtökön New Yorkban megszavazta a Líbia feletti légzár megteremtéséről és minden, a támadás által fenyegetett civil lakosság védelmében szükséges intézkedés meghozataláról szóló határozatot. A 15 tagú BT két állandó tagja, Oroszország és Kína, valamint India, Brazília és Németország tartózkodott a szavazásnál.

A határozat egyúttal befagyasztja a Líbiai Nemzeti Olajkorporáció és az ország központi bankjának kintlévőségeit a két intézménynek Moammer Kadhafi ezredessel fennálló szoros kapcsolatai miatt. Röviddel a BT ülését megelőzően Kadhafi azzal fenyegette meg az ellenzéki kézben lévő Bengázi védőit, hogy még az éjszaka folyamán elfoglalja a várost.

Vasárnap vagy hétfőn kezdődhet meg a líbiai légtértilalmi övezet bevezetése, Kadhafi légierejének földre kényszerítése – mondták név nélkül nyilatkozó amerikai tisztségviselők. Alain Juppé francia külügyminiszter viszont közvetlenül az ENSZ Biztonsági Tanácsának a légtértilalom bevezetéséről döntő szavazása előtt figyelmeztetett: már nincs sok idő a beavatkozásra. “Ez talán csak órák kérdése” – mondta. Egy ENSZ-diplomata szerint Katar és az Egyesült Arab Emírségek részt vesz majd a katonai akcióban.

Barack Obama amerikai elnök arra kérte brit és francia szövetségesét csütörtök éjjel, hogy a hangolják össze Líbiával kapcsolatos lépéseiket miután az ENSZ Biztonsági Tanácsa felhatalmazást adott a Moammer Kadhafihoz hű erők elleni katonai fellépésre. Franciaország részt vesz a líbiai vezetés elleni katonai műveletben – idézte a francia kormányszóvivőt korábban a Reuters.

Pekingnek súlyos fenntartásai vannak a légtérzár bevezetésére vonatkozó ENSZ-határozattal kapcsolatban – jelentette ki pénteki közleményében a kínia külügyminisztérium. A dokumentum leszögezi, hogy Kína ellenzi a katonai erő nemzetközi kapcsolatokban való alkalmazását – közölte az Associated Press hírügynökség.

Norvégia azonban jelezte: részt kíván venni a Moammer Kadhafi elleni nemzetközi katonai akcióban – tudta meg a BBC News. Ezt követően jelezte csatlakozási szándkát Kanada, Lengyelország és Dánia is.

Olaszország kész rendelkezésre bocsájtani katonai támaszpontjait a BT által jóváhagyott légtértilalmi övezet létrehozásához – mondta egy olasz kormányzati forrás a Reuters hírügynökségnek. Ez nagy segítség lenne az akcióban, hiszen például a szicíliai Sigonella-légitámaszpont egyike a Líbiához legközelebbi NATO-bázisoknak.

Egy NATO-diplomata szerint a tagállamok képviselői pénteken összeülnek, hogy megvizsgálják, miként reagáljon a katonai szövetség a BT-határozatra. A név nélkül nyilatkozó illető figyelmeztetett: bármiféle döntés azon a három feltételen alapul majd, amelyeket Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár már többször is hangsúlyozott. Azaz nyilvánvaló legyen a beavatkozás szükségessége, legyen egy jogilag egyértelmű mandátum, illetve az érintett regionális szervezetek támogassák a fellépést. Az Európai Unió pénteken üdvözölte az ENSZ BT döntését.

Ünnepléssel fogadták Bengáziban, a líbiai felkelők “fővárosában” a lakosok az ENSZ Biztonsági Tanácsának csütörtöki határozatát az észak-afrikai ország feletti légtértilalmi övezet létrehozásáról, illetve arról, hogy “minden szükséges eszközt” be lehet vetni a civil lakosság védelmére: ez utóbbi ugyanis valószínűleg a líbiai haderő elleni katonai csapásokat is lehetővé teszi majd. Helyszíni beszámolók szerint az egész városban lövések zaja hallatszott: az emberek a levegőbe lövöldöztek örömükben.

Ellentmondásosan reagált az ENSZ Biztonsági Tanácsának a líbiai légtértilalomról szóló döntésére a tripoli vezetés: Haled Hajim külügyminiszter-helyettes egy nyilatkozatában azt állította, hogy a határozat az ország egységét és stabilitását fenyegeti, ám később ugyanő egy sajtóértekezleten azt közölte, hogy országa pozitívan reagál majd az ENSZ-döntésre, s készek egy tűzszünetre a felkelőkkel.

A BT-határozat ugyanis a légtértilalmi övezet bevezetése mellett azonnali tűzszünetet is sürget, valamint a polgári lakosság elleni összes támadás teljes leállítását. Hajim szerint “készen állunk erre a döntésre”, de előzetesen meg kellene vitatni a végrehajtás részleteit.

“Akár már pénteken” brit katonai akció indulhat Líbia légterében, bár valószínűbb, hogy a beavatkozás előkészítése még néhány napig eltart – értesült csütörtök este londoni magas rangú brit kormányilletékesektől a BBC. A beszámoló szerint az akció a repüléstilalmi övezetről szóló ENSZ-határozat elfogadása után kezdődhet, jóllehet a BBC forrásai hangsúlyozták, hogy még folynak a tárgyalások, és a fegyveres fellépés katonai és diplomáciai előkészítése “eltarthat egy ideig”. A BBC úgy tudja, hogy a brit és a francia légierő közösen lépne akcióba, “arab szövetséges államok logisztikai támogatásával”.

AJÁNLOTT LINKEK:

Totojázik a nyugat a líbiai beavatkozással (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik