Külföld

Lemondott a tunéziai miniszterelnök

admin
admin

2011. 02. 27. 16:40

Mohamed Gannúsi tunéziai miniszterelnök vasárnap a televízióban bejelentette lemondását. Utódja a korábbi államminiszter.

A bejelentést megelőzően heves összetűzések voltak Tuniszban az átmeneti kormány ellen tüntetők és a tunéziai rendőrség között, s legalább hárman meghaltak, tucatnyian pedig megsebesültek.

Helyi lakosok szerint vasárnapra virradó éjjel lövések is dördültek a fővárosban, s a belváros felett helikopter járőrözött az éjjel, reggelre viszont enyhült a feszültség Tuniszban.

Gannúsit a vele szemben állók azzal vádolták, hogy túl közel áll az előző, a tiltakozó mozgalom által megbuktatott kormányhoz.

A tunéziai államfő Bedzsi Kaid esz-Szebszi korábbi államminisztert nevezte ki az ország új kormányfőjévé.

Az eddigi miniszterelnök, Mohamed Gannúsi, aki január 17-e óta töltötte be tisztét, pár órával korábban nyújtotta be lemondását, mert mint mondta, nem akar az elnyomás miniszterelnöke lenni, s nem az az ember, aki olyan döntéseket hoz, amelyek áldozatokat követelnek.

Lemondása előtt heves összetűzések voltak Tuniszban az átmeneti kormány ellen tüntetők és a rendőrség között, s legalább hárman meghaltak, tucatnyian pedig megsebesültek. Gannúsiról ellenfelei azt mondták, hogy túl erősen kötődik az előző, a hetek óta tartó népi mozgalom által megdöntött rendszerhez.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.