Nagyvilág

Schmitt Pál az olasz államfővel tárgyalt

A magyar EU-elnökség eddigi munkájáról és a további tervekről tájékoztatta olasz hivatali partnerét Schmitt Pál köztársasági elnök kedden Rómában.

Schmitt Pál elmondta az MTI-nek szerda reggel telefonon adott interjúban, meghívta Giorgio Napolitano elnököt arra az április 8-9-i budapesti találkozóra, amelyen kilenc államfőt lát vendégül kötetlen formában.

A megbeszélésen szóba kerültek a líbiai fejlemények: az olasz elnök kifejezte mélységes aggodalmát az arab országban uralkodó helyzet miatt. Ez érthető, hiszen Olaszország több szempontból is érintett. Egyrészt a földrajzi közelség miatt – a menekültek elsősorban az olasz partokhoz érkeznek Észak-Afrikából -, másrészt azért, mert Rómának jelentős gazdasági – elsősorban gáz- és olajipari – érdekeltségei vannak Líbiában – mondta Schmitt Pál.

A két elnök kifejezte abbéli reményét, hogy békés konszolidáció következik be Líbiában, és egyetértettek abban, hogy Európának ezt minden eszközzel segítenie kell.

A római látogatás másik célja az volt, hogy Olaszországban is ráirányítsa a figyelmet a soros magyar EU-elnökséggel párhuzamosan zajló Liszt-évre; Ránki Dezső és Klukon Edit magyar zongoravirtuóz-házaspár nagy sikerű koncertet adott az olasz államfői hivatal, a Quirinale-palota dísztermében – mondta el a magyar köztársasági elnök.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik