Nagyvilág

Menekültek kiutasítása miatt bírálják Olaszországot

Olaszországnak felelősséget kell vállalnia, nem pedig kiutasítania a tunéziai menekülteket, akik az elmúlt napokban érkeztek a dél-európai országba.

Mindezt az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlése állapította meg hétfőn. A testület felszólította Rómát, hogy vonja be az ENSZ-et és a segélyszervezeteket a probléma kezelésébe. A múlt héten csaknem ötezer menekült érkezett az észak-afrikai országból az Olaszországhoz tartozó Lampedusa szigetére.

Mevlut Cavusoglu a közgyűlés elnöke azt közölte hétfőn, hogy Olaszország”nem utasíthatja ki tömegesen a menekülteket, és akiknek védelemre van szükségük, azoknak meg kell adni azt”.

“Meg kell érteni, miért távoztak ezek az emberek hazájukból, miért vállalták a menekülést. Ennek okai egyebek mellett azok a bűnöző hálózatok, amelyek hasznot húznak a tunéziai bizonytalanságból”- közölte Mevlut Cavusoglu. Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének elnöke szerint “Európának felelősséget kell vállalnia” ezekért a menekültekért.

“Ma Olaszország, holnap talán Málta, aztán Görögország és Törökország, amelyre terhek nehezednek. Lassan Európa egésze érintett”- jelentette ki az elnök.

AJÁNLOTT LINKEK:

Olaszország: ötezer felett a lélekvesztőkön menekültek száma (Kitekint.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik