Nagyvilág

Könnyfakasztó dráma: megkerült a három éve elrabolt kisgyermek

Egy internetes blognak köszönhetően talált rá elrabolt gyermekére egy házaspár.

Egy internetes blogon indított mozgalomnak köszönhetően Kínában országszerte hírt adtak egy apa és fia szenzációszámba menő egymásra találásáról. A 33 éves férfit arról értesítették, hogy minden valószínűség szerint az interneten közzétett képe alapján megtalálták három éve eltűnt kisfiát. Ezt követően a férfi és a felesége február 8-án ismét magukhoz ölelhették az immár hatéves kisfiukat. Az eseményről készült megható videofelvétel villámgyorsan elterjedt, s ezzel más szülők reménye is megerősödött abban, hogy esélyük lehet meglelni eltűnt, elveszett gyermeküket.

A házaspár annak a mikroblognak köszönheti örömét, amelyet egy kínai professzor indított. Már több mint kétszázezren követik az oldalt, amelynek létrehozója bejegyzésében arra kérte az embereket, hogy fényképezzék le a gyermek koldusokat, s ezzel adjanak esélyt a megmenekülésükre. Alig két héttel a január végi blogindítás óta az ország minden részéből több mint 2500 eltűnt, elrabolt gyerek fényképét töltötték fel. A világháló teremtette nyilvánosságnak köszönhetően már hat gyereket találtak meg a szülei. Az esetekről és az új média sikeréről a kínai sajtó széles körben cikkezett.

Kínában hirtelen a figyelem középpontjába került a gyermekek elrablása, a gyermektelen, vagy fiúra vágyó pároknak történő eladásuk, koldulásra kényszerítésük, olykor – a nagyobb részvét keltése érdekében – szándékos megcsonkításuk. A hatóságok mindezekkel kapcsolatos tehetetlensége az online közösség mindennapos témájává vált, az emberek hatékonyabb módszereket sürgetnek.

A közbiztonsági tárca emberkereskedelem-elleni kampányát vezető kínai tisztviselő a maga mikroblogján üdvözölte a lakossági kezdeményezést és ígéretet tett arra, hogy hivatala ellenőrizni fogja a nyilvánosságra került “nyomokat” és kivizsgálja azokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik