Nagyvilág

Kicsúszhat az USA markából Assange

Az NBC News szerint nem játszott össze Bradley Manning amerikai közlegény és Julian Assage a titkos diplomáciai dokumentumok kiszivárogtatása kapcsán.

A Guardian brit napilap a hírtelevízió értesülésire hivatkozva közölte: az amerikai hadsereg nem tudott bizonyítékokkal szolgálni arra vonatkozólag, hogy az őrizetbe vett Manning közvetlenül a Wikileaks alapítójának szivárogtatta volna ki az információkat.

Jim Miklaszewski az NBC News munkatársa elmondta: a hatóságok úgy vélték, hogy Bradley Manning a számítógépére letöltött több tízezer diplomáciai dokumentumot átpasszolta Assange-nak, ám erre semmilyen bizonyítékot nem találtak. Amennyiben ez igaz, az USA-nak kevés esélye lesz sikeres eljárást indítani Assange ellen az iratok kiszivárogtatása miatt.

Bradley Manning közlegényt 2010 júliusban vádolták meg titkos amerikai diplomáciai dokumentumok kiszivárogtatásával. Nevéhez köthető egy 2007-es bagdadi légitámadás felvételének nyilvánosságra hozatala, melyen amerikai katonák helikopterről civileket lőttek le, közöttük a Reuters hírügynökség két munkatársát.

AJÁNLOTT LINKEK:

Feltételes szabadlábon a WikiLeaks atyja (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik