Nagyvilág

Terjed a magyar nyelv a Híd minisztériumaiban

A párt által vezetett szlovákiai tárcáknál megjelentek a magyar nyelvű sajtóközlemények, de van ahol a honlapot is lefordítják.

A nyelvhasználat terén pozitív változás indult el az egyes szlovákiai minisztériumoknál, ami a Híd politikusai által vezetett tárcáknál mutatkozik – írja a Bumm.sk szlovákiai magyar hírportál.

A Híd által vezetett agrártárca és környezetvédelmi minisztérium már magyar nyelvű közleményekben is tájékoztat, míg a Rudolf Chmel vezette emberi jogi és kisebbségügyi kormányhivatal honlapja pedig magyarul is olvasható.

A Bumm.sk rámutat: a korábbi szlovák kormányok idején nem igazán volt példa arra, hogy nagyobb teret kapott volna a magyar nyelvű tájékoztatás, a magyar nemzetiségű kormánytagok, szóvivők például a Dzurinda-kormányok idején – legfeljebb szóban tájékoztattak magyarul. A Fico-kabinet alatt ennyi sem valósult meg.

Rudolf Chmel kormányalelnök hivatalának honlapja már magyar nyelven is elérhető. “Ami a kisebbségi nyelvi tájékoztatást illeti, nem sokat teketóriáztunk: amint beléptem a hivatalba szeptember közepén, már másnap készültek magyar nyelvű anyagok, pedig még a honlapunk sem volt kész. Ambíciózusabb terveket dédelgettünk, egyelőre ebből annyi valósult meg, hogy a szlovákon kívül magyar és angol mutációja van a honlapunknak” – fejtette ki Sidó Árpád, a kormányalelnök tanácsadója.

Sidó közölte, magyar nyelvű sajtónyilatkozatok is készülnek, ezek a hivatal honlapján találhatók meg. “Természetesen, ha a kisebbségi szervezetekkel kommunikálunk, magyar nyelven küldjük ki a tájékoztatót és támogatunk minden, kisebbségi nyelvhasználati kezdeményezést, legutóbb például a Nyelvi jogok Szlovákiában című nyelvhasználati útmutató kiadását is” – tette hozzá.

A Simon Zsolt vezette agrártárcának is lesz magyar honlapja, kampányolni is fognak magyarul. “Minisztériumunk honlapját a közeljövőben fogjuk felújítani, megváltozik majd a struktúrája és ezzel egy időben elkészül majd az oldal magyar nyelvű változata is, ami nem csak a sajtóhírek magyar nyelvű fordításait fogja tartalmazni, hanem az alapinformációktól kezdve az éppen legaktuálisabb pályázati felhívásokat is megjeleníti majd” – mondta el Barak Bálint, a tárca sajtófőnöke.

A novembertől újjáalakult környezetvédelmi tárca élére Nagy József került. “Kinevezését követően Nagy József miniszter azonnal úgy döntött, hogy a nem szlovák nyelvű médiumokkal való kapcsolattartással egy embert bíz meg, a hazai magyar sajtó részére pedig minden hivatalos sajtóhír, amely a szlovák sajtónak készül, magyarul is megjelenik” – közölte Durica Katalin szóvivő. Hangsúlyozta, nagyon fontosnak tartják a magyar nyelvű tájékoztatást, azonban jelenleg nincsenek kapacitásaik magyar nyelvű weboldal üzemeltetésére.

Más pártok által vezetett minisztériumok egyelőre nem adnak ki magyar nyelvű sajtóközleményeket, illetve kisebbségi nyelvű honlapjuk sincs.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik