Nagyvilág

Őrizetbe vették a tunéziai exelnök 33 családtagját

A bukott tunéziai elnök, Zin el-Abidin Ben Ali családjának 33 tagját vették őrizetbe az elmúlt napokban, "Tunézia ellen elkövetett bűnökkel" gyanúsítva őket - jelentette csütörtökön az országos televízió hivatalos forrásra hivatkozva.

A tévé nem közölte sem az őrizetbe vettek nevét, sem a rokonsági fokukat Ben Alival, aki múlt pénteken – egy hónapos, eddig példátlan népfelkelés, tüntetések és zavargások után – Szaúd-Arábiába menekült.

Az idézett forrás szerint vizsgálat indul, hogy a volt elnök szóban forgó hozzátartozóit bíróság elé állíthassák. A televízió igen nagy mennyiségű ékszert, órát, nemzetközi bankkártyát mutatott be, amelyeket az őrizetbe vételek során foglaltak le. Fegyverként használható, golyók kilövésére alkalmas tollakat is elkoboztak.

Ben Ali és családja ellen szerdán vizsgálat indult javak törvénytelen megszerzése, törvénytelen külföldi pénzkihelyezések és törvénytelen devizakivitel gyanújával. A vizsgálat név szerint a volt elnökre és feleségére, Leila Trabelszire, valamint “Leila Trabelszi fivéreire és vőire, fivéreinek fiaira és leányaira” terjed ki. A Ben Ali-Trabelszi klánt azzal vádolják, hogy 23 éven át zsarnoki uralma alatt tartotta az országot.

A jelenlegi átmeneti kormány minden olyan minisztere, aki eddig tagja volt a bukott elnök pártjának, az Alkotmányos Demokratikus Egyesülésnek (RCD), kilépett a pártból – közölte csütörtökön egy neve elhallgatását kérő hivatalos forrás. A TAP tunéziai hírügynökség ehhez hozzátette, hogy a kilépettek lemondtak a párton belüli megbízatásaikról, amint azt kedden megtette Fuád Mebazaa ügyvezető elnök és Mohammed Gannúsi, az átmeneti kormány feje is.

A Ben Ali elmenekülése után is folytatódó tüntetések oka éppen az volt, hogy az utca népe élesen bírálta az előző kormány nyolc tagjának jelenlétét a mostaniban, mégpedig olyan kulcsposztokon is, mint a belügyi, a védelmi, a külügyi és a pénzügyi tárca.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik