Nagyvilág

Fitch: bóvli Görögország

Megvonta Görögország befektetésre ajánlott adósi minősítését pénteken a Fitch Ratings, így a görög adósbesorolás már mindegyik nagy hitelminősítőnél a befektetési szint alatt, a "bóvli" kategóriában van.

A Fitch bejelentése szerint a cég az eddigi “BBB mínusz”-ról egy fokozattal a befektetésre már nem ajánlott “BB plusz” szintre rontotta a hosszú futamidejű görög hazai és küladósság besorolását, további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátással.

Indoklásában a hitelminősítő kiemelte azt a véleményét, hogy jóllehet Görögország tavaly igen jelentős államháztartási konszolidációt ért el – 6 százalékponttal csökkentve a hazai össztermék arányában mért deficitet a súlyos recesszió ellenére -, a konszolidációs erőfeszítéseket azonban még több évig folytatni kell ahhoz, hogy visszatérjen a görög szuverén hitelképességbe vetett szilárd bizalom.

“Ráadásul az EU statisztikai hivatala a 2009-es hiányadatokat a vártnál nagyobb mértékben, a GDP-érték 13,6 százalékáról 15,4 százalékra rontotta a felülvizsgálat során, ami azt is jelenti, hogy a tavalyi államháztartási hiány valószínűleg elérte a hazai össztermék 9,4 százalékát az eredeti, 8,1 százalékos cél helyett” – áll a Fitch Ratings elemzésében.

A hitelminősítő előrejelzése szerint a GDP-arányos görög államadósság-ráta 160 százalék közelében fog tetőzni, a költségvetési bevételekhez mért kamatkiadások pedig 2014-re várhatóan elérik a 20 százalékot.

A “három nagy” – Moody’s Investors Service, Standard & Poor’s, Fitch Ratings – közül már csak a Fitch sorolta befektetésre ajánlott kategóriába a hosszú futamidejű görög államadósságot, “BBB mínusz” besorolással, amelyet most a spekulatív sáv felső szélére, “BB plusz”-ra rontott. Görögország az egyetlen euróövezeti tagállam, amelyre immár mindegyik hitelminősítő befektetési szint alatti osztályzatot tart érvényben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik