Nagyvilág

Újabb titkok a lengyel légi tragédiáról

Lengyelország a jövő héten nyilvánosságra kívánja hozni az orosz légi irányítók beszélgetését tartalmazó hangfelvételt, amely a Lech Kaczynski néhai államfőt és kíséretét szállító lengyel kormánygép tavaly áprilisi szmolenszki katasztrófája előtti perceket rögzíti - közölte a lengyel belügyminiszter csütörtökön.

Jerzy Miller a lengyel rádióban nyilatkozva kifejtette, hogy a katasztrófa okairól készült, szerdán Moszkvában közzétett végleges orosz vizsgálati jelentésben hangsúlyt kapott, hogy a Tu-154-es gép pilótafülkéjében – szabályellenesen – nem csak a személyzet tagjai tartózkodtak. Azonban a szmolenszki repülőtér irányítótornyában dolgozó légi irányítókat “sem hagyták magukra”, munkájukat “valakik” kívülről befolyásolták – mondta a lengyel belügyminiszter, aki egyenesen “nyomásgyakorlást” emlegetett. Ezzel kapcsolatban azonban részleteket nem közölt.
Miller más interjúkban már többször említést tett arról, hogy a Szevernij katonai repülőtér irányítótornyában több ember tartózkodott, és hogy döntéseiket harmadik személyekkel történt konzultációk után hozták. Ez utóbbiak Miller szerint Moszkvában voltak.

A hangfelvételről készült jegyzőkönyveket a jövő héten Varsóban közzéteszik – mondta a lengyel belügyminiszter. Az orosz vizsgálóbizottság jelentése a katasztrófáért teljes egészében a lengyel félre, többek között a pilótákra hárítja. Megemlítik, hogy a lengyel légierő parancsnoka, Andrzej Blasik vérében – aki ott volt a pilótafülkében – 0,6 ezrelék alkoholt találtak. A jelentés szerint Blasik lélektani nyomást gyakorolt a lengyel pilótákra, hogy az orosz irányítótorony figyelmeztetése ellenére szálljanak le a sűrű ködben. A lengyel fél kifogásait, melyek szerint az orosz légi irányítók is hibákat követtek el, és hogy a Szevernij repülőtér rossz állapotban volt, az orosz szakértők lényegtelennek minősítették.

Az orosz fél a maga vizsgálati jelentéséhez csatolta a lengyel megjegyzéseket és kifogásokat, amelyeket Varsó a zárójelentés tervezetéhez fűzött, de a végkövetkeztetéseiben lényegében nem vette azokat figyelembe. Csütörtökön Donald Tusk lengyel miniszterelnök várhatóan reagálni fog az orosz vizsgálóbizottság jelentésére. Tusk a jelentés moszkvai közzétételének hírére megszakította olaszországi szabadságát, és még szerdán hazatért Varsóba.

A Lech Kaczynskit és 95 további, többnyire magas rangú vagy neves lengyel személyiséget szállító repülőgép 2010. április 10-én zuhant le Szmolenszk mellett. A katasztrófát senki sem élte túl. Ez volt a második világháború utáni lengyel történelem legnagyobb tragédiája. A lengyel küldöttség a Szmolenszk melletti katyni (Katiny) emlékhelyre tartott, hogy megemlékezzen a második világháború elején Sztálin utasítására lemészárolt több mint 20 ezer lengyel hadifogoly és civil halálának 70. évfordulójáról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik