Nagyvilág

Financial Times: túllőnek a célon Orbán kritikusai

Valamivel több bizalmat címmel közölt kommentárt kedden a Financial Times Deutschland a magyar médiatörvény kapcsán.

A gazdasági és üzleti napilap szerint főleg egyes EU-partnerek harsány hangja lő túl a célon. Éppen ezért “jó, hogy az Európai Parlament konzervatív néppárti frakciója egyelőre megakadályoz bátrabb lépéseket Magyarország ellen – például szankciókat vagy az elnöki jogkör megvonását. Ettől el kellene választani az EU-n belüli formális folyamatokat. Teljesen rendjén való, hogy az Európai Bizottság vizsgálja a médiatörvényt, és utánajár annak a panasznak, amelyet európai nagyvállalatok nyújtottak be az új különadók ellen” – írta a FTD.

A név nélkül közölt s így a szerkesztőség álláspontját tükröző kommentár szerint “Magyarországnak és az európai partnereknek természetesen ébernek kell lenniük. Ami Magyarországon történik, annak nyugtalansággal kell eltöltenie mindenkit, akinek fontos a demokrácia. Orbán kormánya a hivatalba lépése óta eltelt rövid időt arra használta fel, hogy egy sor veszélyes dolgot tegyen, […] főként az új médiatörvény fenyeget azzal, hogy hatályon kívül helyez némely alapvető jogot.”

Az FTD kommentárja szerint mindez ellentétes azzal az 1989-as szellemiséggel, amely Orbán pályája során is döntő szerepet játszott. Egyben azt is mutatja, hogy “valaki, aki egykor a helyes oldalon állt, nem mentes a hibáktól. Csakhogy Orbán ettől még nem olyan vágású autokrata, mint Lukasenka fehérorosz elnök, akihez manapság hasonlítják. Az efféle szemrehányások csak arra jók, hogy elhomályosítsák a tisztánlátást – és kapóra jönnek azoknak a bírálóknak, akiknek így nem kell érvekkel előállniuk. Érvekre majd a következő választáson lesz szüksége a magyar kormánynak. A magyarok nagy többséggel választották meg Orbánt – és le is válthatják őt. Ennyi bizalmat meg kell előlegezni a magyar demokráciának” – zárta kommentárját a Financial Times Deutschland.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik