Nagyvilág

A legsúlyosabb árvíz önti el Ausztráliát

Ausztrália északkeleti részét az utóbbi évtizedek legsúlyosabb árvize sújtja, ezért több mint ezer embert kellett már kitelepíteni az elöntött településekről. Ráadásul az országos meteorológiai szolgálat arr figyelmeztetett: a következő órákban a helyzet tovább romolhat.

Néhány településen 50 éve nem volt ilyen súlyos árvíz. Ezt bizonyítja, hogy a Queensland szövetségi államban, a fővárostól, Brisbane-től 500 kilométerre északnyugatra fekvő Theodore-ból kedden 300 embert evakuáltak és több mint 300 út vált járhatatlanná, valamint az autópályák egyes szakaszain sem lehet közlekedni. A szomszédos Új-Dél-Walesben az árvíz két települést, Urbenville-t és Bonalbót elzárt a külvilágtól.
A legsúlyosabb árvíz önti el Ausztráliát 1

Chinchillát és Dalbyt kedden katasztrófa sújtotta területté
nyilvánították, és a térség több településére, többek között Wovanra,
Pittsworthre és Granthamre is riasztást adtak ki az áradások miatt.

Szerdán Emeraldban, illetve a partvidéki Bundabergben pedig folytatják a mentési munkálatokat, ahol a megáradt Burnett folyó vízállása estére megdöntheti az 1954-ben regisztrált 7,2 méteres rekordot, és elérheti a 7,5 métert is.
A legsúlyosabb árvíz önti el Ausztráliát 1

Ezért, az ausztrál hatóságok a lakosságnak azt tanácsolják, kerüljék el az
alacsonyan fekvő területeket, ugyanis a további heves esőzések miatt
újabb áradások várhatóak, és még több száz otthon kerülhet víz alá.

A legsúlyosabb árvíz önti el Ausztráliát 1

Hivatalos becslések szerint az infrastruktúrában keletkezett kár mértéke már meghaladja a 600 millió ausztrál dollárt, azaz a 461 millió eurót, míg a mezőgazdasági termelőket ért veszteség eléri a 400 millió ausztrál dollárt, tehát 307 millió eurót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik