Külföld

Kína blokkolja a külföldi tévéket

admin
admin

2010. 12. 10. 07:45

Néhány órával azelőtt pénteken, hogy Oslóban szimbolikusan átadják Liu Hsziao-po (Liu Xiaobo) kínai ellenzékinek a Nobel-békedíjat, Kínában a hatóságok elkezdték blokkolni a külföldi tévék adását és az internetet.

Elsötétültek a képernyők, amikor a CNN, a BBC és a TV5 tudósításokat adott a díjátadással kapcsolatban. A CNN honlapjára sem lehetett egyáltalán rákapcsolódni – közölte az amerikai hírtelevízió pekingi irodájának vezetője. A norvég NRK tévé adását sem lehetett nézni, csakúgy, mint október 8-án, amikor a Nobel-bizottság bejelentette, hogy Liunak ítélte a díjat. A CCTV kínai állami televízió említést sem tett a díjról.

Liu 2008-ban kezdeményezője volt a demokratikus reformokat – egyebek közt az emberi jogokat szavatoló alkotmányt – követelő Charta 08 kiáltványnak. A kínai hatóságok tavaly 11 év börtönre ítélték “államellenes felforgatás” vádjával.

A Liu-házaspár lakását rejtő nyugat-pekingi épületkomplexumot nagyszámú rendőr és rendőrautó vette körül, s felírták az ott várakozó újságírók nevét. A pár sok közeli ismerőse és emberjogi aktivisták pénteken nem voltak elérhetők vagy szigorú felügyet alá kerültek – közölték jogvédő szövetségek. Egyeseket eltávolítottak Pekingből az oslói díjátadás idejére, mások maguk döntöttek a távozásról, elkerülendő a problémákat.

A Kínai Emberi Jogok Védelmezői (CHRD) nevű szervezet közölte, hogy Csang Cu-huát (Zhang Zuhua), aki Liuval együtt társzerzője volt a Charta 08 kiáltványnak, még csütörtökön elvitték otthona közeléből a rendőrök. Más kínai emberjogi aktivistákat is “kivontak a forgalomból”.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.