Nagyvilág

Obama Afganisztánban

Barack Obama amerikai elnök pénteken váratlanul Afganisztánba érkezett, de az eredeti tervektől eltérően nem találkozik Hamid Karzai afgán elnökkel, és videotelefonon sem beszél vele.

A hivatalos indoklás szerint a kedvezőtlenre fordult időjárási körülmények, az erős szél miatt nem tudta Obamát Kabulba, az elnöki palotába vinni a haditengerészet egyes számú helikoptere, ezért Bagramban, a fővárostól ötven kilométerre fekvő amerikai támaszponton maradt. Azt tervezték ezután, hogy videomegbeszélést folytat Karzaival a légi bázisról, de “technikai akadályok” ezt sem tették lehetővé. Abban maradtak végül, hogy telefonon fognak beszélni egymással.

Obama látogatása előtt pár nappal a Wikileaks internetes oknyomozó honlap titkos amerikai kormányzati üzeneteket szivárogtatott ki, amelyekben amerikai diplomaták előnytelen képet festettek Karzairól és a korrupt afgán kormányról, és érzékelhetővé tették Washington mély bizalmatlanságát Karzai iránt.

Átnézik a stratégiát

A program szerint Obama elnök tanácskozik az amerikai parancsnokokkal és a nagykövettel, felkeres egy kórházat, Bíbor Szív kitűntetéseket adományoz, és beszédet mond amerikai katonák előtt.

Az elnök és a Nemzetbiztonsági Tanács tagjai a tervek szerint a közeli napokban fogják áttekinteni az Afganisztánban az Egyesült Államok által követendő stratégiát és döntenek majd annak esetleges módosításáról.

Elnöki vizit helyett nyaralás

Az amerikai elnökök és alelnökök rendszerint a hálaadás napjának környékén keresik fel a külföldön állomásozó amerikai csapatokat. Barack Obama elnök ezt idén nem tette meg és a csütörtökön nyilvánosságra hozott utazási tervéből kiderült, hogy a december 18. és január 1. közötti időszakot Hawaiin fogja eltölteni, így sejteni lehetett, hogy idén karácsonykor sem lesz elnöki vizit.

Obama most látogatott el másodszor Afganisztánba az amerikai fegyveres erők főparancsnokának minőségében. A program megváltozása miatt hatról három órára rövidítették le ott-tartózkodását.

Az elnököt csütörtökön titokban csempészték ki a Fehér Házból, s az éjszakát a légierő egyes számú gépén töltötte, amely kivilágítás és reflektorok nélkül szállt le Bagramban, ahol addigra már beesteledett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik