Nagyvilág

Lecsapott Németországra Katharina

Az éjjel kezdődött újabb erős havazás elsősorban Németország keleti és déli részén okozott komoly fennakadásokat csütörtökön a közlekedésben.

Berlintől délre mintegy 10-12 centiméter vastag hóréteg fedte az utakat, a hókotró járművek folyamatosan takarítják ugyan az úttestet, de a munka jobbára sziszifuszi jellegű: délben változatlan erősséggel havazott. Az országutakon és autópályákon sem jobb a helyzet. Elsősorban Bajorország, Szászország, Szász-Anhalt és Türingia útjain nehéz a haladás. A hétfő óta kötelezően előírt téli gumik dacára számos jármű akadt el a hóban, vagy csúszott árokba. A balesetek miatt a rendőrség több helyen kénytelen volt lezárni egyes pályaszakaszokat.

A vasúti közlekedés is megszenvedi a hidegfront betörését. A lipcsei pályaudvaron – Közép-Európa legnagyobb vasútállomásán – reggel szinte minden vonat késéssel érkezett, illetve indult.

Sok utas, aki előző este a késések miatt lemaradt a tervbe vett csatlakozásról, a pályaudvaron töltötte az éjszakát. A vásárvárosban a villamosközlekedés is összeomlott: a befagyott váltók miatt több vonalon nem közlekedtek a járművek. Mint a ZDF televízió helyszíni riportjában látható volt, a közlekedési vállalat emberei hegesztőpisztolyokkal próbálták felolvasztani a váltókba fagyott jeget.

A Katharina nevű anticiklon nem kímélte az északi országrészt sem. Elsősorban Schleswig-Holstein tartományban okozott gondot a sűrű havazás, például az A7 autópályán, ahol számos kamion akadt el a hóban. A Balti-tengeren fekvő Fehmarn szigetén a kelet felől fújó erős szél hóátfúvásokat okozott, jelentősen lassítva a közúti közlekedést. A szigetet a szárazfölddel összekötő kompok azonban menetrend szerint járnak. A tartomány számos iskolájában szünetel a tanítás, másutt az igazgató a szülőkre bízta, hogy elhozzák-e gyerekeiket az iskolába.

Hóhelyzet Európában - KÉPGALÉRIA!

Hóhelyzet Európában – KÉPGALÉRIA!

Az erős havazás miatt számos légi járatot kellett törölni a frankfurti és a müncheni repülőtéren.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik