Nagyvilág

Merkel lehűtötte Putyint

Jövőbe mutató víziónak nevezte a német kancellár az orosz kormányfő előző nap előterjesztett javaslatát egy "Lisszabontól Vlagyivosztokig" terjedő szabadkereskedelmi övezet létrehozására.

Angela Merkel véleménye szerint a kezdeményezés legfőbb üzenete az, hogy az Európai Unió és Oroszország, illetve Németország és Oroszország gazdasági kapcsolataiban még nagyon sok kiaknázatlan lehetőség rejlik. Az együttműködés potenciálját még távolról sem merítették ki a felek. Merkel szerint ugyanakkor akadnak még leküzdendő akadályok a gazdasági kooperáció terén. Ezek között említette az importált javakra kivetett orosz védővámokat, valamint azt a tényt, hogy Oroszország még mindig nem tagja a Kereskedelmi Világszervezetnek (WTO).

Putyin nem zárta ki, hogy a szorosabb EU-orosz együttműködés eredményeként valamikor a jövőben valutaunió is létrejöhetne, vagyis Oroszország belépne az euróövezetbe, merkel azonban visszafogottan viszonyult a kérdéshez. Mint mondta, nem hiszi, hogy Moszkva az euróhoz akarná kötni magát. Az orosz miniszterelnök a tájékoztatón utazási könnyítéseket helyezett kilátásba a külföldiek számára. Egyúttal hangsúlyozta, hogy könnyítésekre – például a vízumkényszer feloldására – a Nyugat részéről is szükség van. Moszkva erről a kérdésről számos EU-tagállammal folytat megbeszéléseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik