Nagyvilág

Portugália lesz a következő?

Portugália követi Görögországot és Írországot, és elérkezik az a pillanat, amikor mentőcsomagot fog kérni az Európai Uniótól - vélte a Reuters által megkérdezett elemzők többsége.

Az 50 szakértő közül 34 számít arra, hogy Lisszabon nem lesz képes megoldani adósságválságát mentőcsomag nélkül. Négy szakember szerint Spanyolország sem kerülheti ezt el. A felmérés arra nem tért ki, hogy a szakértők szerint mikor kérhet mentőcsomagot Portugália, de a piacok figyelme már nem Írországra szegeződik, Portugália áll a figyelem középpontjában.

A Reuters szerdán ismertetett felmérése kitért az euróövezet kamatkilátásával kapcsolatos szakértői véleményekre is. A megkérdezettek szerint az Európai Központi Bank (EKB) 2011 utolsó negyedévéig szinten tartja a kamatot, 1,0 százalék marad. Majd a jövő év utolsó három hónapjában a kamatszint 1,25 százalékra nő, és további 25-25 bázispontú kamatemelés várható 2012 első és második negyedévében. Az egyik elemző azt mondta, hogy az EKB-nak minden oka megvan arra, hogy ne emeljen kamatot adósságválság idején.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik