Nagyvilág

XVI. Benedek: brutális volt az erőszak

XVI. Benedek pápa elítélte az egyik legfőbb bagdadi katolikus templomban elkövetett gyilkos merényletet, és felhívta a nemzetközi közösséget, hogy eszközölje ki a békét a közel-keleti térségben.

Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat tagjai vasárnap az istentisztelet alatt foglalták el a bagdadi, szíriai szertartású katolikus Miasszonyunk-templomot, az iraki főváros katolikus közösségének egyik fő szent helyét, túszul ejtve a teljes gyülekezetet. Ezután az Iraki biztonsági erők megostromolták és visszafoglalták a templomot. Egyelőre nem tudni, hogy az áldozatok a túszejtés során vagy a mentőakció közben veszítették-e életüket.

A katolikus egyházfő ennek kapcsán beszámolt arról, hogy a meggyilkolt 52 hívő között két pap is volt. Dolgozószobája ablakából a Szent Péter téren összegyűlt híveket megáldva a pápa azt is mondta, hogy imádkozik “ennek az abszurd erőszaknak az áldozataiért”, amely annál kegyetlenebb, minthogy “az Isten házában összegyűlt fegyvertelen embereket vett célba”.

XVI. Benedek: brutális volt az erőszak 1

Az egyházfő új nemzetközi és iraki erőfeszítéseket sürgetett az erőszak beszüntetésére. Azt mondta, újra ki akarja nyilvánítani szolidaritását a közel-keleti keresztény közösséggel, és bátorítani akarja az ottani hívőket, “legyenek erősek és biztosak a reménységben”.

“Az erőszak ilyen brutális megnyilvánulásaival szembesülve, amelyek továbbra is szétszakítják a Közel-Kelet népeit, szeretném megújítani szívből jövő békefelhívásomat” – mondta XVI. Benedek.

A pápa felhívása mindössze egy héttel azután hangzott el, hogy befejeződött a Vatikánban a közel-keleti püspökök kéthetes szinódusa, amelyet a muzulmán tengerben élő kis keresztény közösség támogatásának szenteltek. A találkozón az iraki püspökök egyebek között felpanaszolták, hogy híveik nagy erőszaknak vannak kitéve.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik