Nagyvilág

A PKK nem vállalja magára az isztambuli merényletet

A Kurdisztáni Munkáspárt tagadta, hogy bármi köze lenne az előző napi, 32 sebesültet követelő isztambuli merénylethez, és bejelentette, hogy meghosszíbbatja az általa augusztusban kihirdetett tűzszünetet - közölte a PKK-hoz közel álló Firat News kurd hírügynökség.

“Nem hajthatunk végre ilyen akciót éppen akkor, amikor mozgalmunk a tűzszünet meghosszabbításáról döntött. Semmiképp sem vagyunk felelősek e támadásért” – idézte a hírügynökség a pártvezetőség közleményét. Eszerint az augusztus 13-án bejelentett, majd szeptember 30-án egy hónappal meghosszabbított egyoldalú tűzszünetet most a következő törvényhozási választásokig prolongálják, amelyek várható időpontja 2011. június eleje.

Tizenöt rendőr és tizenhét civil sebesült meg a vasárnapi támadásban, de közülük csak kilencet vittek kórházba, s állítólag egyikük sincs életveszélyben. A tettes egy fiatal férfi volt, aki Hiseyin Capkin isztambuli rendőrfőnök szerint megpróbált felugrani egy rendőrökkel teli járműre. A nála lévő pokolgép azonban valami miatt hamarabb robbant, s így sikerült megelőzni egy sokkal súlyosabb vérfürdőt.

Az isztambuli kormányzó szerint a nyomozók a robbanást követően találtak még egy pokolgépet, amelyet hatástalanítottak. A merényletet egyetlen szervezet sem vállalta magára, de a Törökország délkeleti tartományának autonómiájáért küzdő kurd felkelők korábban már követtek el öngyilkos akciókat Isztambulban. Ugyanakkor az al-Kaida és szélsőbaloldali harcosok is hajtottak végre merényletet Törökország legnagyobb városában és egyben pénzügyi központjában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik