Nagyvilág

Bepanaszolták Izraelt a Nemzetközi Bíróságon

Háborús és emberiesség elleni bűntettekkel vádolja Izraelt a május végén megtámadott, a Gázai övezetbe tartó segélyflottilla kilenc francia utasa.

A keresetet szerdán nyújtották be a hágai Nemzetközi Bíróságnak.

A feljelentés Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, védelmi miniszterét, Ehud Barakot, és a vezérkari főnököt, Gabi Askenazi altábornagyot vádolja, mivel “ők vállaltak felelősséget a történtekért” – pontosított a keresetet benyújtó franciák ügyvédje, Liliane Glock. A Nancyban működő jogász annak a két nőnek a jogi képviseletét is ellátja, akiknek a férjét a hajót megtámadó izraeli tengerészgyalogosok ölték meg, továbbá az egyik megmenekült török aktivista ügyét is ő készíti elő. Glock úgy nyilatkozott, hogy csütörtökön a török áldozatok nevében egy másik keresetet is benyújtanak a Nemzetközi Bíróság elé.

A flottillán összesen kilenc török aktivista vesztette életét, amikor az izraeli haditengerészet nemzetközi vizeken megtámadta a segélycsomagokat szállító hajót, amely a Gázai övezetben akart kikötni. Az aktivisták az akcióval nyomást akartak gyakorolni az izraeli kormányra, hogy oldja fel a gázai blokádot.

A panaszosok szerint nemcsak a segélyhajó megtámadása, hanem Gáza blokád alatt tartása is emberiesség elleni, illetve háborús bűntett. A jogi eljárás célja, hogy a bíróság vizsgálatot indítson az ügyben.

A felperesek különösen az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának jelentésében bíznak, amelyben olvasható, hogy “egyértelmű bizonyítékok” támasztják alá a kínzás és a szándékos emberölés vádját Izrael ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik