Nagyvilág

Újabb nemzetközi flottilla törné át az izraeli blokádot

A májusban feltartóztatott nemzetközi segélyflottilla szervezői egy a korábbinál is nagyobb hajóval kísérelnék meg áttörni a Gázai övezet izraeli blokádját.

A többek között svájci, török és amerikai aktivisták 2011 februárjában tervezik megkísérelni a vesztegzár áttörését.

Az akcióban részt vesz az a török humanitárius szervezet is, amelynek a Mavi Marmara nevű segélyhajóján utazó kilenc aktivistáját izraeli kommandósok lelőtték, mikor májusban megkísérelték áttörni a tengeri blokádot. A török aktivisták ezúttal a korábbinál is nagyobb hajóval készülnek az akcióra.

A tervek szerint a nemzetközi flottillában résztvevő amerikai palesztinbarát szervezet egy Barack Obama amerikai elnök „Vakmerő remények” című könyve után elnevezett hajót indít majd a blokád áttörésére.

Az akció egyik szervezője újságíróknak elmondta, hogy céljuk elsősorban nem a segély eljuttatása, hanem az, hogy bebizonyítsák: nem lehetetlen áttörni az izraeli tengeri vesztegzárat.

Az izraeli hivatalos álláspont szerint a szárazföldön van lehetőség a humanitárius segélyszállítmányok eljuttatására a Gázai övezetbe, a tengeren viszont szükség van a vesztegzárra annak érdekében, hogy megakadályozzák a Gázába irányuló fegyvercsempészetet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik