Nagyvilág

Nyelvükért küzdenek a szlovákiai magyarok

Aláírásgyűjtés indult kedden Pozsonyban a szlovákiai szabad anyanyelvhasználatért.

“A petíció a szabad anyanyelvhasználatért elnevezésű akció legfőbb célja a pénzbírságokra vonatkozó rész teljes eltávolítása a nyelvtörvényből” – nyilatkozta Berényi József, az MKP elnöke az Új Szó című pozsonyi lap keddi kiadásában.

A petíciós bizottságnak öt magyar (Berényi József, Grendel Lajos, Gyepes Lajos, Hrubík Béla) és három szlovák (Miroslav Kusy, Grigorij Meseznikov, Martin Porubjak) tagja van, akik a Csemadok magyar kulturális szervezet pozsonyi székházában kedden délelőtt az elsők között írták alá a követelést.

“A Szlovák Köztársaság állampolgáraként aláírásommal követelem a(z anya)nyelvhasználatot érintő pénzügyi büntetések teljes eltörlését, a kisebbségeket hátrányosan érintő összes rendelkezés törlését a Szlovák Köztársaság 270/1995 Tt. sz. államnyelvéről szóló törvényből” – hangzik a petíció szövege, amelyet a következő hetekben országszerte alá lehet majd írni.

A sokat vitatott jogszabály módosítási tervezetét szeptember végén fogadta el a szlovák kormány, s rövidesen a parlament elé kerül. A javaslatban az eredeti szankciókat a felére csökkentették – a korábbi 5000 eurós pénzbüntetési maximumot 2500-ra mérsékelték – , s kiszabásuk nem lesz kötelező.

Bugár Béla, a Híd párt elnöke szerint a szankciók teljes megszüntetésére a koalíciós partnerek, elsősorban a Szabadság és Szolidaritás (SaS) hozzáállása miatt nem volt lehetőség.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik