Nagyvilág

Megyezés a hamisítók és az online-kalózkodás elleni harcról

A termékhamisítás valamint a film- és zenekalózkodás elleni küzdelem alapvető szempontjaiban egyezett meg 37 ország küldöttsége, Tokióban.

A hamisítás elleni nemzetközi kereskedelmi egyezményt, angol nevén az Anti-Counterfeiting Trade Agreement-et (ACTA) már évek óta próbálják kormányok, az érintett iparágak és nemzetközi jogászok összehozni. A japán fővárosban tárgyaló küldöttségek országai között az egyezmény két kezdeményezője, vagyis a vendéglátó Japán és az Egyesült Államok mellett jelen vannak az Európai Unió tagjai, Svájc, Kanada, Ausztrália, Új-Zéland, Dél-Korea, Szingapúr, Mexikó és Marokkó képviselői. Hiányzik viszont a tokiói tárgyalásról az ügy kulcsfontosságú országa, Kína, amely egyelőre nem kapott meghívót. Kínában gyártják és onnan exportálják a legtöbb hamis terméket a világon.

A tokiói tanácskozás résztvevői azonban nem akarják kizárni Kínát. Ohata Akihiro japán gazdasági miniszter közleménye szerint meg akarják hívni Pekinget és más országot is az egyezmény kereteinek végső kialakítására, mert csak akkor van remény arra, hogy a szerződés hatékony lesz.

Az ACTA-ról évek óta csak annyit tudni, hogy elsősorban az online kalózkodás visszaszorítására, az illegális szoftverkereskedelem, és a szerzői és szabadalmi jogok megsértéséből származó károk megelőzésére készül. Állítólag a terv szerint az internetszolgáltatókat, tárhelyszolgáltatókat, alkalmazások fejlesztőit, és hasonló cégeket tennék felelőssé a felhasználóik illegális tevékenységeivel kapcsolatban.

Eddig viszont számos bírói ítélet azt mondta ki, hogy a szolgáltatók nem büntethetők olyasmikért, amit az ügyfeleik végeznek. Kiszivárgott hírek szerint az ACTA terve kötelezne minden szolgáltatót, hogy ha tudomást szerez bármilyen ügyfele szerzői jogot sértő tevékenységéről, szüntesse meg az illető hozzáférését a rendszerhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik