Nagyvilág

Napokon belül összeomolhatnak a béketárgyalások

A Fehér Ház szerint aggodalomra ad okot, hogy az izraeli-palesztin közvetlen béketárgyalásokon a felek álláspontja továbbra sem közeledett a ciszjordániai telepépítések ügyében.

James Cunningham, az Egyesült Államok izraeli nagykövete az Európai Unió diplomatáinak azt mondta, elképzelhető, hogy a tárgyalások az elkövetkezendő napokban zátonyra futnak a telepépítési moratórium kérdése miatt. Az amerikai nagykövet hozzátette, hogy a Fehér Ház mindkét félre nyomást gyakorol annak érdekében, hogy egyezzenek meg ebben a kérdésben.

Cunningham azt is elmondta, hogy Washingtonnak vannak megoldási javaslatai, viszont csak akkor nyújthatja be ezeket a tárgyaló feleknek, ha kifejezetten erre kérik. Mint mondta: ez még nem történt meg.

Szeptember 25-én jár le az a tíz hónapos építkezési moratórium, amelynek következtében ideiglenesen leállt az izraeli telepépítés Ciszjordániában. A közel-keleti kvartett, avagy az Egyesült Államok, az EU, az ENSZ, illetve Oroszország arra kérték Izraelt, hogy hosszabbítsa meg a telepbővítési tilalmat, enélkül ugyanis összeomolhat az izraeli-palesztin béketárgyalások jelenlegi fordulója.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik