Nagyvilág

Izrael csapatokat küldene a palesztin határra

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök csapatokat küldene a leendő palesztin állam keleti határai mellé, hogy szavatolják országa biztonságát.

Álláspontját egy amerikai zsidó vezetőkkel hétfőn folytatott konferenciabeszélgetésben fejtette ki.

A palesztinok elutasítják az ötletet, Ciszjordánia és Jordánia határára nemzetközi erőket javasolnak egy lehetséges békemegállapodás keretében.

Netanjahu azt mondta, nem hiszi, hogy a jelen körülmények között a nemzetközi erők el tudnák végezni feladatukat. “Az izraeli védelmi erő (IDF) az egyetlen”, amelyben bízni lehet, hogy megvédi az izraeli állampolgárok életét. Szerinte nemzetközi erők nem tudnák megvédeni Izraelt a palesztin szélsőségesek támadásaitól, amelyek pedig valószínűsíthetőek, mihelyt megkezdődik az izraeli csapatok visszavonulása a ciszjordániai-jordániai határról. Szükség van az izraeli katonaságra azért is, hogy a békemegállapodás után a militáns palesztinok ne csempészhessenek fegyvereket Ciszjordániába.

Mahmúd Abbász palesztin elnök kitart amellett, hogy az izraeli hadsereg jelenléte korlátozná a palesztin szuverenitást. Huszam Zomlot palesztin szóvivő kijelentette: “egyetlen izraeli katona se maradhat a leendő palesztin államban”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik