Nagyvilág

Michelangelo Dávidjáért harcol Firenze és az olasz állam

Michelangelo Dávid szobrának birtoklásán vitázik az olasz állam és Firenze városa.

Matteo Renzi firenzei polgármester szerint a Dávid-szobor Firenzéé, az olasz kulturális minisztérium szerint azonban állami tulajdon az évi nyolc millió eurós bevételt hozó márványszobor.
A polgármester szerint a szobor elkészítésére Michelangelo 1504-ben az akkori firenzei köztársaságtól kapta a megbízást, ezért az alkotás vitathatatlanul a város tulajdona. A kulturális minisztérium szerint azonban minden történelmi műalkotás az állam tulajdonát képezi.

A minisztérium az ügy kivizsgálására Maurizio Raugei és Luigi Andronio ügyvédeket kérték fel, akik arra a következtetésre jutottak, hogy a szobor állami tulajdon: a mai Firenze ugyanis nem közvetlen utódja a firenzei köztársaságnak.
Renzi azonban más véleményen van: elmondása szerint a birtokában lévő dokumentumok vitathatatlanul bizonyítják, hogy Dávid Firenzéé.

A város számára a Dávid-szobrot megtekintő turistáktól származó bevétel fontos anyagi forrást jelentene. A befolyó nyolc millió euró (2,2 milliárd forint) jelenleg az államkasszába áramlik.

Firenze városa azért is keres alternatív bevételi forrásokat, mivel az elkövetkezendő években jelentősen csökkenni fog a városok és községek állami támogatása – az államcsőd megfékezésére ugyanis az olasz kormány szigorú takarékossági csomagtervet fogadott el.

Évente 1,3 millió ember látogat el a firencei Galleria Dell’ Accademiába, ahol 1837 óta áll a Dávid-szobor. A 4,34 méteres alakot az időjárás elől védve helyezték az Accademia épületébe. Eredeti helyén, a Piazza della Signorián jelenleg egy másolat található.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik