Nagyvilág

Wikileaks-botrány: megkeresték a Fehér Házat a kiszivárogtatás előtt

A Wikileaks a kiszivárogtatás előtt megkereste a Fehér Házat, de választ nem kapott.

A Wikileaks megkereste a Fehér Házat az afganisztáni katonai jelenléttel kapcsolatos több tízezernyi dokumentum kiszivárogtatása előtt, hogy segítsen “minimalizálni ártatlan informátorok megnevezésének esélyeit”, de nem kapott választ kérésére-nyilatkozta a The Times magazinnak a portál alapítója.

Julian Assange az emberjogi csoportok bírálatai nyomán újfent védelmébe vette a kiszivárogtatást.

A honlapon közzétett dokumentumokban pontos adatok szerepelnek nevekről és földrajzi helyekről, ami vélemények szerint veszélyezteti a koalícióval együttműködő afgán informátorokat.

A kiszivárogtatásról elmondta, hogy tudomása szerint senki sem sérült meg, de ha mégis történne valami, azt természetesen nagyon sajnálnák, mivel céljuk az, hogy igazságot szolgáltassanak az ártatlanoknak, nem az, hogy ártsanak nekik.

Az amerikai képviselőház hírszerzési albizottságának vezetője, Jane Harman úgy fogalmazott, hogy az “ellenség” nevét tartalmazó lista került a tálibok kezére. A kiszivárogtatás “halálosan komoly” – mondta.

Emberi jogi szakértők úgy vélik, a tálibok már le is töltötték a Wikileaks oldalán elérhető dokumentumokat, és nevek után kutatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik