Nagyvilág

Bikaviadal-törvénybe csomagolt függetlenségi nyilatkozat?

Katalónia döntés sokkal inkább értékelhető politikai deklarációként, mint állatvédelmi intézkedésként.

A Katalán törvényhozás tőrt döfött Spanyolország évszázados hagyományokra visszatekintő tradíciójának szívébe, amikor a bikaviadalok megrendezését tiltó törvényt fogadott el. A Katalán parlament 2012-től szünteti meg a bikaviadalokat az északkeleti régióban, mely sokkal inkább értelmezhető a katalán identitás politikai deklarációjaként, mint az állatok jogait védelmező intézkedésként.

A tiltás praktikus hatásai korlátozottak, Katalóniának ugyanis mindössze egyetlen működő viadal-arénája van, egy másik, kisebb helyszínt pedig bevásárlóközponttá alakítanak. Míg az előzetesen petícióban tiltakozó, és ezzel törvénymódosítási hullámot elindító állatvédők eufórikus állapotba kerültek, a bikaviadal-drukkernek számító konzervatívok valósággal vérszemet kaptak a döntés kapcsán. Tisztelettel kellene viseltetni a hagyományok iránt, a bikaviadalok a spanyol kultúra részét képezik- hangsúlyozta Juan Antonio Samaranch konzervatív képviselő.

A katalán döntést legtöbben úgy értelmezik, mint egy erős és egészséges, kulturális értelemben Spanyolországtól független régió politikai kiáltványát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik