Nagyvilág

Tömegek tüntettek Egyiptomban a meggyilkolt aktivista halálának emlékére

Az egyiptomi aktivistát kábítószeres rendőröket leplezéséért gyilkolták meg.

Százak tüntettek Kairóban és más egyiptomi városokban pénteken a meggyilkolt egyiptomi aktivista halálának emlékére. Háled Szaid júniusi halála a nyugati hatalmakban is megütközést keltett, az arab országban pedig azóta ezrek vonultak utcára politikai változásokat követelve.

Szaid június 6-án halt meg Alexandriában. A szemtanúk és a jogvédő csoportok azt állítják, két rendőr ölte meg, akik egy megtagadott igazoltatást követően hurcolták ki egy internetkávézóból, majd az utcán többször hasba rúgták és betörték a fejét. Szaidot ezek után az egyenruhások az autójukba ültették és a rendőrőrsre vitték, ahol halálra kínozták. A 28 éves fiatalember azért kelthette fel a hatóság figyelmét, mert feltöltött az internetre egy videót, amelyen rendőrök egy kábítószerfogáson osztozkodnak.

A pénteki megmozdulás Szaid Facebook-emlékoldalán szerveződött. Ez a tény nagyon fontos a hatalom számára, amely figyelemmel kíséri, hogy mely online támogatói csoportot lehet szükség esetén az utcára hívni, mivel ebben ez évben elnök-, jövőre pedig parlamenti választás lesz az országban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik