Nagyvilág

Norvégiában akart lecsapni az al-Kaida

Az al-Kaida terrorszervezet három feltételezett tagját vették őrizetbe csütörtök reggel Norvégiában.

A feltételezett terroristákat egy olyan összeesküvés ügyében vették őrizetbe, amely norvég és amerikai tisztségviselők szerint New York-i és angliai merénylettervekhez köthető.

A három férfit, akiknek nevét nem tették közzé, több mint egy éve megfigyelés alatt tartották a két ország hatóságai.

Illetékesek szerint a gyanúsítottak olyan, hordozható, de nagy erejű pokolgépekkel készültek terrortámadást végrehajtani, mint amilyennel a tavaly meghiúsított, a New York-i metróhálózat ellen tervezett öngyilkos merényletet követték volna el.

Az amerikai államügyészség szerdán egy hasonló angliai összeesküvést is a nyilvánosság elé tárt.

Az Egyesült Államokban még tavaly szeptemberben tartóztatták le az afgán származású Najibullah Zazit, aki idén februárban az ügyét tárgyaló brooklyni bíróságon beismerte, hogy az al-Kaida szervezte őt be, s képezte ki Pakisztánban. A 25 éves férfit azzal a vádolják, hogy két társával együtt öngyilkos robbantásos merényleteket akart elkövetni a 2001. szeptember 11-i terrortámadások nyolcadik évfordulóját követő napokban. Eric H. Holder amerikai igazságügy-miniszter akkor azt mondta, ez lett volna a 9/11-es támadások óta legsúlyosabb merénylet az Egyesült Államokban.

A biztonsági szervek meggyőződése szerint a norvégiai összeesküvést ugyanazok a csúcsszintű al-Kaida-vezetők szervezték, akik több, a világ más országaiban végrehajtandó támadást is előkészítettek.

A norvég illetékesek csütörtök délelőtt név nélkül nyilatkoztak, az ügyben azonban sajtóértekezletet tartanak még a nap folyamán. A norvég tájékoztatás szerint egyelőre nem világos, hogy a gyanúsítottak milyen közel álltak céljuk megvalósításához, de annyi tudható, hogy megpróbáltak nagy erejű peroxidos bombákat házilag készíteni, ahogy azt New York-i és angliai társaik is tették.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik