Nagyvilág

Hodorkovszkij mellett emelt szót Elie Wiesel

Elie Wiesel Nobel-békedíjas író nyilvánosan kiállt az Oroszországban adócsalás vádjával bebörtönzött Mihail Hodorkovszkij szabadon bocsátásáért egy általa összehívott New York-i rendezvényen.

Az emberi jogi kérdésekben gyakran megszólaló, holokauszttúlélő Wiesel (helyi idő szerint) csütörtökön – Dmitrij Medvegyev orosz elnök washingtoni látogatásához időzítve – ebéden látott vendégül mintegy harminc neves amerikai személyiséget, köztük a Fehér Ház két volt nemzetbiztonsági tanácsadóját, s a meghívottak előtt politikai fogolynak nevezte Hodorkovszkijt. Hírügynökségi jelentések szerint Wiesel emberi jogi kérdésként taglalta az orosz üzletember ügyét, és úgy vélekedett, hogy nemzetközi kampányt kell indítani szabadon engedéséért.

Oroszország egykor leggazdagabb emberét és üzlettársát, Platon Lebegyevet 2005-ben ítélték nyolc év szabadságvesztésre egyebek között csalás, pénzmosás és adócsalás vádjával, s egy most folyó második perben kőolaj ellopásával vádolják őket. Amennyiben a bíróság ismét bűnösnek találja a vádlottakat, újabb hosszú időtartamú szabadságvesztést szabhat ki rájuk.

Sokak szerint azonban Hodorkovszkij, a Jukosz (Yukos) olajkonszern tulajdonosa azért került rácsok mögé, mert a 2003-as parlamenti választások előtt ellenzéki pártoknak nyújtott pénzügyi támogatást, és ezzel alaposan magára haragította a Kremlt, amely a hatalomra éhes és veszélyes olajmágnást látta benne.

Wiesel a New York-i rendezvényen a meghívott vendégekkel, köztük Oroszország-szakértőkkel, emberi jogi és médiaszakértőkkel is arról tanácskozott, hogy miként lehetne nyomást gyakorolni Medvegyevre és főként Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnökre, hogy engedjék szabadon Hodorkovszkijt.

Richard Allen, aki valaha Ronald Reagan elnök nemzetbiztonsági tanácsadója volt, arra sarkallta Wieselt, hogy kérje meg Barack Obama elnököt: tegyen eleget korábbi ígéreteinek, és járjon közbe Hodorkovszkij szabadon engedése érdekében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik