Nagyvilág

Rendkívüli tisztújítás az MKP-ben

Rendkívüli tisztújító kongresszust tart július 10-én Dunaszerdahelyen a Magyar Koalíció Pártja (MKP) - döntött a párt országos tanácsa szombaton Pozsonyban.

A kongresszusig a pártot egy kilenctagú ügyvezető testület fogja irányítani Farkas Ivánnal, az országos tanács eddigi elnökével az élen. “Legfontosabb feladatunk, hogy előkészítsük a rendkívüli kongresszust” – jelentette ki Farkas Iván a tanácskozás utáni sajtóértekezleten. Elmondta, hogy az ügyvezető testületben a párt eddigi elnökségből négyen kaptak helyet – Farkas Iván, Bárdos Gyula, Berényi József, Szigeti László -, míg a további öt tag – Király Zsolt, Kvarda József, Andruskó Imre, Csúz Péter, Petrik Ferenc – az egyes régiókat fogja képviselni. Az MKP szóvivői feladataival Berényi József és Bárdos Gyula lettek megbízva.

A rendkívüli kongresszus összehívására annak következtében kerül sor, hogy az egy héttel ezelőtt megtartott szlovákiai parlamenti választásokon az MKP megbukott és nem jutott be a parlamentbe. “Sikertelenségnek tartjuk a választási eredményt, s levonjuk a következményeket” – szögezte le Farkas. Hozzátette: a párt részletes, átfogó elemzést készít a választásokról, s annak alapján azután meghozzák a megfelelő intézkedéseket.
A rendkívüli pártkongresszus összehívását eredetileg szeptemberre tervezték, de végül is a lehető legkorábbi időpont mellett döntöttek. “Világos jelzést kívántunk adni, hogy gyorsan és határozottan cselekszünk, mégpedig úgy személyi ügyekben, mint a program tekintetében is” – húzta alá Farkas. Szerinte a korai időpont mellett szólt az is, hogy Szlovákiában novemberben helyhatósági választásokat tartanak, s erre a pártnak nagyon komolyan fel kell készülnie.

“Döntésünkkel a rendkívüli kongresszusról közölni kívántuk, hogy az MKP őszintén kész a változásokra, kész fiatalítani. Jelezni kívántuk azt is, hogy az MKP továbbra is választói érdekében és Dél-Szlovákia magyarok lakta vidékeinek érdekében fog tevékenykedni” – fejtette ki Farkas.

Az országos tanács szombati ülésén megvitatta a párt választási eredményét, tudomásul vette az elnökség lemondását és azt jánlja a kongresszusnak, hogy azt fogadja el. Az ülés zárt ajtók mögött zajlott le. “Az MKP-n belül kerestük a hibákat. Az elnök úr (Csáky Pál) beszámolója konkrét és önkritikus volt” – jellemezte a tanácskozást Farkas. Hozzátette, hogy az MKP változtatni kíván a közvéleménnyel folytatott kommunikációján is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik