Nagyvilág

Obama Katrinája lehet az olajfolt

Kárpótlást ígért az olajkatasztrófa áldozatainak keddi beszédében az Egyesült Államok elnöke. Barack Obama szerint nem lehet tovább halogatni az alternatív energiaforrásokra való áttérést. Elemzők szerint az elnök eddig nem kezelte jól a BP fúrótornyának balesetét.

Barack Obama kedden az elnöki irodában tartott beszédet a Mexikói-öbölt érintő olajkatasztrófával kapcsolatban. Az Egyesült Államok elnöke első Ovális Irodában tartott beszédében igyekezett megnyugtatni a közvéleményt, hangsúlyozta, hogy mindent megtesznek az olajfolt eltüntetése és környezet helyreállítása érdekében.

Obamát kritizálták azért, mert nem lép fel elég határozottan a katasztrófát okozó BP olajtársasággal szemben. Keddi beszédében az elnök ígéretet tett arra, hogy kifizettetik a BP-vel az okozott károkat, illetve létrehoznak egy kárpótlási alapot, amit egy harmadik fél fog felügyelni. Az elnök találkozót kezdeményezett a brit olajtársaság elnökével, amire szerdán kerül sor.

Az Egyesült Államok már évtizedek óta beszél az ország kőolaj függőségének felszámolásáról, ám eddig ez nem történt meg – mondta az elnök, aki szerint a katasztrófa megmutatta, hogy az alternatív energiaforrásokra való áttérést nem lehet tovább halogatni. Obama ezzel kapcsolatban nem tett konkrét javaslatokat, de hangsúlyozta, hogy mindkét párt ötleteire nyitott. Többen úgy gondolják, hogy Obama történelmi lehetőséget szalasztott el, amikor beszédében nem jelölt ki konkrét irányt a törvényhozásnak a meghozandó környezetvédelmi lépésekkel kapcsolatban, miután tavaly a kongresszus nem fogadta el a széndioxid kibocsátás csökkentéséről szóló törvényt.

Obama beszédében az olajfolt felszámolásáért tett erőfeszítéseket „nemzeti küzdelemnek” nevezte, ám sokak szerint a „haditerv” nem tartalmaz elég konkrétumot. A republikánusok azzal vádolják Obamát, megpróbálja elhárítani a felelősséget a kormányzatról, beszédével pedig a saját népszerűségét igyekezett növelni.

Kétségtelen, hogy Obama népszerűsége nagyot csökkent a katasztrófa miatt. A New York Times egyenesen „Obama Katrinájának” nevezte a Mexikói-öbölön kialakult olajfoltot, utalva a Bush által elkövetett hibákra a 2005-ös, New Orleanst elpusztító hurrikán kapcsán, ami elindította a volt elnök támogatottságának zuhanását. Idén kongresszusi választásokat tartanak, így Obama és a demokraták számára a törvényhozás demokrata ellenőrzése kerülhet veszélybe a kialakult helyzet miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik