Nagyvilág

Ámokfutó lőtt agyon tucatnyi embert Angliában

A brit uralkodó együttérzését fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak.

Tucatnyi áldozata és még több sérültje van az utóbbi idők legvéresebb brit ámokfutásának. A tettes végül öngyilkosságot követett el. Az északnyugat-angliai Cumbria megyében végrehajtott vérengzésben tizenketten meghaltak, huszonöt embert lőtt sérülésekkel vittek kórházba.

A sérültek közül háromnak válságos, ötnek súlyos volt az állapota. A lövöldözés a tengerparti Whitehavenben kezdődött délelőtt, majd nem sokkal később a közelben lévő Seascale-ben és Egremontban folytatódott. A rendőrség késő este harminc különböző helyen helyszínelt.

A gyilkosságsorozat feltételezett elkövetője az 52 éves Derrick Bird taxisofőr, aki módszeresen végigvonult a városok közötti térségen, és vaktában lőtt mindenkire, aki útjába akadt. Egyelőre a hatóságoknak elképzelésük sincs arról, mi lehetett a tettes indítéka.

Ez a legvéresebb fegyveres ámokfutás Nagy-Britanniában azóta, hogy 1996-ban egy zavart elméjű férfi bement a skóciai Dunblane kisváros általános iskolájába, ahol 15 gyermeket és egy tanárt agyonlőtt, majd magával is végzett.

Nem sokkal a dunblane-i vérfürdő után – amelynek túlélői között volt Andy Murray, a britek jelenlegi első számú teniszcsillaga – a brit parlament a világ egyik legszigorúbb fegyvertartási törvényét fogadta el.

A törvény gyakorlatilag semmilyen jogcímen nem teszi lehetővé brit magánszemélyeknek tűzfegyver birtoklását; még az engedélyezett vadászfegyvereket sem lehet otthon tárolni, csak a vadásztársaságok páncélrekeszeiben. Azt még nem tudni, Bird miként jutott fegyverekhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik