Külföld

Szajhanapot tartanak kedden

admin
admin

2010. 06. 01. 17:21

A prostituáltak hátrányos megkülönböztetésére hívja fel a figyelmet világszerte a „nemzetközi szajhanap”, amelyet június másodikán tartanak.

Ezen a napon 1975. június 2-ára emlékeznek, amikor Franciaországban tiltakozásul száz utcalány elfoglalt egy templomot. Az évfordulón örömlányok és tanácsadópontokon több országban is óvszereket osztanak, tájékoztatnak a nemi úton terjedő betegségekről és ajánlásokat fogalmaznak meg a kuncsaftokkal való bánásmód szabályaira.
Ausztriában Judith Schwentner, a Zöldek nőügyi szóvivője jogokat követelt a prostituáltaknak a „nemzetközi szajhanap” alkalmából. „Ez idő szerint a szexmunkások még a kialkudott bért sem perelhetik, mert tevékenységük erkölcstelennek számít.” A hiányzó jogok hajszolják őket függőségbe és kedveznek az erőszakos bűncselekményeknek.

Schwentner emiatt az Osztrák Szociáldemokrata Párthoz (SPÖ) és az Osztrák Néppárthoz (ÖVP) fordult, hogy váltsák be a prostituáltak jogi helyzetének javítására tett ígéreteiket is. „Gabriele Heinisch-Hosek nőügyi miniszter és Christine Marek államtitkár asszony is nyilvánosan kiállt a szexmunkások jogainak megerősítéséért. Ezeket az üres szólamokat azonban, sajnos, máig nem követte tett” – mondta az osztrák zöldek politikusa.

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.