Nagyvilág

Netanjahu nem megy Washingtonba

Az izraeli miniszterelnöki hivatal hétfőn bejelentette, hogy Benjámin Netanjahu kormányfő lemondta keddre tervezett washingtoni látogatását, mert a gázai segélyflottillát ért izraeli támadás ügyével akar foglalkozni.

Netanjahu hétfőn Kanadában tartózkodott hivatalos látogatáson, és munkatársai Ottawában még cáfolták az izraeli rádió jelentését arról, hogy a kormányfő megszakítja útját. Netanjahu péntek óta volt hivatalos látogatáson Kanadában, ahol számos kormánytényezővel tárgyalt. A Fehér Ház a múlt héten jelentette be, hogy meghívták az izraeli kormányfőt, hogy egyeztessen Barack Obama amerikai elnökkel a palesztinokkal folytatott közel-keleti közvetett béketárgyalásokról.

Az izraeli televízióban közvetített – még Kanadában tett nyilatkozatában – sajnálatát fejezte ki a külföldi aktivisták halála miatt, de egyúttal megerősítette, hogy a gázai övezet blokádját nem adják fel. “Sajnálatos, hogy ebben az akcióban legalább tíz személy meghalt. Sajnáljuk az életek kioltását.” – mondta újságíróknak.

A kormányfő azt követően nyilatkozott a sajtónak, hogy Torontóban tárgyalt Stephen Harper kanadai miniszterelnökkel. Elmondta, hogy az izraeli katonákat megtámadták, önvédelemből jártak el. A hajókonvojt átkutatták, hogy nincs-e a fedélzetükön fegyver és a flottilla hatodik tagja nem volt hajlandó együttműködni. “Rájuk támadtak, husángokkal, megütötték, megkéselték őket, sőt, fegyvertűzről is volt jelentés. Katonáinknak meg kellett védeniük magukat.”

A nemzetközi vizeken végrehajtott hétfői véres izraeli katonai akció világszerte tiltakozást és felháborodást váltott ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik