Nagyvilág

Moszkva és Peking is egyetért az Irán elleni intézkedésekkel

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter megerősítette, hogy a hatok között egyetértés van az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) Iránnal kapcsolatos új határozat-tervezetének kérdésében.

Lavrov erről amerikai kollégájával, Hillary Clintonnal folytatott telefonbeszélgetésében szólt, s kijelentette: a munkát most a BT-ben kell folytatni, ahol a nem állandó tagoknak módjuk nyílik álláspontjuk kifejtésére.

Hangsúlyozta, hogy alaposan elemezni kell azt a helyzetet, amely a hétfőn Teheránban, az iráni uránkészlet kicseréléséről aláírt iráni-török-brazil megállapodást követően alakult ki.

A hatos közvetítő csoportban az Egyesült Államok, Oroszország, Kína, Franciaország, Nagy- Britannia és Németország vesz részt. Oroszország és Kína mindeddig ellenezte, hogy Irán ellen szankciókat vezessenek be és amellett állt ki, hogy továbbra is diplomáciai úton igyekezzenek megoldást találni a problémára.

Hillary Clinton kedden jelentette be, hogy Oroszország és Kína is egyetért a határozat-tervezet legújabb változatával, s ezt megerősítette az orosz ENSZ-nagykövet is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik