Nagyvilág

Etnikai összecsapások és rendkívüli állapot Kirgizisztánban

Két halott és hatvan sebesült a kirgizek és üzbégek összecsapásában.

A kirgiz különleges erők a levegőbe leadott lövésekkel próbálták megakadályozni, hogy kirgiz tüntetők ezrei megostromoljanak egy üzbégek alapította egyetemet. A tüntetők egy helyi üzbég vezető, Kadirzsan Batirov letartóztatását követelték, aki állításuk szerint üzbég autonóm körzet létrehozását szorgalmazza Kirgizisztánon belül. A tüntetők kövekkel dobálták meg a Népek Barátsága Egyetemet. Később lövések dördültek el az épületben, majd kétezer üzbég vonult ki az egyetemről, azt kiáltozva, hogy soha nem adják fel egyetemüket.

A hatóságok az elnöki hatalomból elűzött Kurmanbek Bakijev híveinek a számlájára írják az összetűzést. A város a Bakijev-hívek fellegvára. Dzsalálábádban a múlt héten heves, két halálos és több tucat sebesült áldozatot követelő összecsapások törtek ki Bakijev hívei és ellenfelei között.

Kirgizisztánban nagy a felfordulás Bakijev hatalmának áprilisi megdöntése óta, a nagyhatalmak attól tartanak, hogy polgárháború törhet ki az elszegényedett egykori szovjet tagköztársaságban, ahol amerikai és orosz katonai támaszpont is található.

Kirgizisztán 5,3 milliós lakosságának közel 70 százaléka kirgiz nemzetiségű, az üzbégek aránya országos szinten 14,5 százalékos, a déli országrészben azonban kiegyenlítettebbek az etnikai arányok: Dzsalálábád térségében az üzbégek aránya közel 40 százalékos, a szomszédos Os térségében pedig a lakosság felét teszik ki üzbégek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik